Naar alle waarschijnlijkheid wordt Lilianne Ploumen de nieuwe lijsttrekker en partijleider van de PvdA. De jongerenafdeling van de PvdA, de Jonge Socialisten (JS), vindt dat een goede zaak. De leden van de PvdA besluiten zaterdag officieel of Ploumen de functie krijgt.

“Ploumen heeft zich bewezen als leider, kan actievoeren en ze durft haar mond open te trekken als ze onrecht ziet,” vertelt Lotte Demarteau (22), bestuurslid binnen het landelijk bestuur van de JS.  Bovendien vindt de jongerenorganisatie het tof dat de partij voor een vrouw kiest. Dat de PvdA-leden een nieuwe lijsttrekker moeten kiezen, heeft te maken met de rol van voormalig partijleider Asscher bij de toeslagenaffaire. “We begrijpen zijn keuze. Hij heeft verantwoordelijkheid genomen en dat waarderen we,” zegt Demarteau.

Jongeren beïnvloeden de politiek

De JS wil jonge mensen interesseren voor de politiek en ze stimuleren om een zelfstandige en kritische mening te vormen. Demarteau: “Wij proberen jongeren te bereiken door bijvoorbeeld elk jaar veel scholen langs te gaan. Dan praten we over de politiek en over hoe jongeren verschil kunnen maken.” Bovendien is de voorzitter van de jongerenorganisatie, Andrej van Hout, steevast aanwezig bij overleggen van de Tweede Kamerfractie. Op die manier kan hij vanuit de JS invloed uitoefenen op de Partij van de Arbeid. “Daarnaast proberen we de PvdA te betrekken bij acties die wij organiseren, zodat het een politiek thema wordt in Den Haag,” vertelt Demarteau. Een voorbeeld hiervan is de Maaslijnactie die de JS opzette in februari 2019. Hierbij fietste de Jonge Socialisten van Venray naar Nijmegen voor een betere treinverbinding. Onder andere door deze actie kwam er meer geld vrij om de problemen te verhelpen.

Het verschil maken

Demarteau komt uit Venray en studeert milieukunde op de HAS in Den Bosch. Daarnaast is ze actief binnen de JS en heeft ze een bijbaantje bij de Kwantum. Ze werd lid van de jongerenorganisatie omdat ze het verschil wilde maken: “In de wereld zie je zoveel onrecht, maar ook al in je eigen omgeving. Daar wilde ik iets tegen doen.”