Afvalinzamelingsbedrijf Waardlanden draagt een steentje bij aan de ecologische cirkel van oude kerstbomen. Dit jaar heeft Waardlanden veel oude dennenbomen opgehaald bij inzamelpunten. Deze worden op een duurzame manier versnipperd en afgevoerd naar een boer welke ze gebruikt als bodembedekker.

Tussen 7 en 15 januari heeft afvalinzamelingsbedrijf Waardlanden oude kerstbomen opgehaald bij de inzamelpunten in de omgeving van gemeente Gorinchem, de Vijfheerenlanden. In totaal zijn er dit jaar zo’n 15 duizend kerstbomen verzameld.
Wanneer de oude dennenbomen zijn opgehaald worden ze vervolgens versnipperd door hoveniersbedrijf Huiting. De coördinator van Waardlanden, Jasper Somers, vertelt: “Deze snippers worden afgevoerd naar biologische boerderij De Groene Hofstee, in Hei- en Boeicop.”
Hier worden de snippers duurzaam gebruikt als bodembedekker. “Als de bodembedekker eenmaal is gecomposteerd, is de kringloop rond”, aldus Jasper Somers.

Klik hier om te zien waar en wanneer je je oude kerstboom kunt laten ophalen in de Vijfheerenlanden 

Een zakcentje bijverdienen

Met de inzameling hoopt Waardlanden te voorkomen dat de dennenbomen na gebruik op straat worden verbrand of als zwerfvuil wijken terechtkomen. Bewoners ontvangen € 0,50 voor iedere hele kerstboom die zonder versiering wordt ingeleverd. “Een jongen uit Vianen heeft een enorm aantal kerstbomen verzameld, hij wilde graag een zakcentje bijverdienen. Het is fijn om te zien dat mensen gemotiveerd zijn om de bomen netjes in te leveren. De kerstbomen krijgen een tweede leven”, vertelt Jasper Somers.