Dat is iets voor later, is wat de meeste jongeren denken als er wordt gesproken over pensioenZe geven aan het wel belangrijk te vinden, maar dat de korte termijn zwaarder weegt dan de lange termijn. 

Door kennis onder jongeren te vergroten over pensioen wordt ook de betrokkenheid tot het onderwerp groterHoe jongeren meer gemotiveerd en geïnformeerd kunnen worden wordt nog onderzocht door Netspar (Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement). Wel is er uit een ander onderzoek van hen gekomen dat het versturen van brieven die een verontrustende toon aanslaan bijdragen aan de groei van de basiskennis onder zowel jong als oud. Ook het inzetten van sociale media heeft een positieve werking, namelijk dat mensen eerder doorklikken naar websites van pensioenfondsen. 

Weinig tot geen les over pensioen 

Persoonlijke financiële planning is niet zo’n groot issue in het onderwijs. Daar wordt niet veel aandacht aan besteed. Pensioen is hier ook een onderdeel van”, vertelt Femke Trommels, communicatieadviseur van Netspar. “Hoe je nu en later goed met je geld omgaat is naar mijn weten geen belangrijk onderdeel binnen het onderwijs. Het is nu meer iets wat je van huis uit meekrijgt. Het zou juist mooi zijn als je een deel van huis uit meekrijgt en een deel op school leert.  

Heden boven de toekomst 

Pensioen is een begrip dat nog erg ver weg lijkt voor jongeren. Volgens Netspar zeggen veel jongeren dat ze het een belangrijk onderwerp vinden, maar dat het heden zwaarder weegt dan de toekomst. Ze denken daarnaast ook dat het complex is en dat het veel tijd kost om je hierin te verdiepen. Maar uiteindelijk is het toch een investering in je toekomst.