Een bijbaantje (met een nulurencontract) in de horeca en niet meer werken, dat is het probleem van veel jongeren nu. Niet alleen de kosten voor het studiejaar, maar ook de eventuele huurkosten en boodschappen moeten zij afdragen, terwijl er niets binnenkomt. Wat ben je als student nu per maand kwijt?

Veel studenten hebben een lening, omdat ze de kosten niet alleen uit de inkomsten kunnen betalen. Maar als je nu op kamers zit en je moet online les volgen, heeft een kamer niet zoveel zin. Sommige studenten gaan terug naar hun ouderlijk huis en betalen dus per maand de huur voor de kamer, terwijl ze er niet eens zijn. Andere studenten moeten hun kamer opzeggen, omdat ze deze niet meer kunnen betalen. Brian Ghering heeft ook zijn kamer moeten opzeggen vanwege de te hoge kosten.

Brian Ghering is 21 jaar en studeert aan de pabo. “Ik ben tijdens de coronacrisis op kamers gegaan. In Etten-Leur woon ik bij mijn ouders, maar ik studeer in Breda. Voor de afstand had ik het dus niet hoeven doen, maar ik wilde de ervaring meemaken.”

Kosten

De kamer kostte aan huur 326 euro per maand en dan moest de rest van de vaste lasten nog daarbij worden opgeteld. In december is Ghering weer thuis komen wonen in Etten-Leur. Hij werkt in de horeca en heeft veel minder inkomsten nu. “Mijn werkgever geeft mij nog 200 euro in de maand, maar dat is ongeveer één viérde van wat ik normaal verdien. Het is echt even afwachten of mijn werkgever nog wel kan betalen deze maand, anders heb ik helemaal niets.”

De kamer was onbetaalbaar voor Ghering. Vooralsnog is hij niet opzoek naar een ander baantje, omdat hij hoopt dat de horeca weer snel open mag gaan. “Mijn studie is ook niet zo flexibel dat ik zomaar even een ander baantje kan aannemen. De pabo is een best drukke studie, dus ik heb niet alle tijd om doordeweeks ook nog veel te werken”, aldus Ghering.

Mbo

Ook mbo-studenten ervaren dit als een zware studietijd. Mbo-studenten krijgen daarentegen wel een basisbeurs, eventueel een prestatiebeurs en het gratis reisproduct als een gift als zij hun diploma binnen 10 jaar halen. Het is geen garantie dat ze het niet hoeven terug te betalen (ze moeten afstuderen). Marit Nuis studeert biologisch en medisch laboratoriumonderzoek op mbo-niveau en werkt ook in de horeca. “Ook ik kan niet meer werken in de horeca. Het restaurant waarvoor ik werk doet wel aan eten bezorgen, maar dat kan ik niet doen, omdat ik geen rijbewijs heb.”

Nuis kan niet makkelijk een ander baantje vinden. Supermarkten bijvoorbeeld hebben al veel personeel en ander werk vraagt doordeweeks een medewerker. Maar volgens haar scheelt het al een hoop dat ze nog elke maand geld van de overheid krijgt. Ghering en Nuis hopen beide dat er snel een oplossing wordt gezocht voor de kosten van studenten.