Studenten van het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) kunnen momenteel geen praktijklessen volgen. Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn sportscholen en sportclubs gesloten. Voor de studenten zien de lessen er tijdens de lockdown heel anders uit: alleen maar theorie.

De opleidingen van het Cios zijn praktijkgericht. Tot 8 februari vinden er geen fysieke onderwijsactiviteiten plaats en is er sprake van afstandsonderwijs bij mbo-scholen.

Praktijkopleiding zonder praktijklessen

Voor de lockdown volgde Sam Kraaijeveld, laatstejaars student van het Cios, een aantal keren per week fanatiek triatlon trainingen. Deze praktijklessen werden gegeven op locatie bij verschillende sportclubs. Om zo fit mogelijk te blijven traint Kraaijeveld nu zelfstandig, maar oefenen met zwemmen gaat lastig nu de zwemvereniging gesloten is. “Ik krijg nu uitsluitend digitaal theorielessen. Dat is jammer omdat ik meer een doener ben dan een denker. Daarom heb ik drie jaar geleden voor deze opleiding gekozen”, vertelt Kraaijeveld teleurgesteld.

De tijd vullen

Ondanks dat de opleiding er nu totaal ander uitziet vertrouwt Kraaijeveld erop dat hij geen studievertraging oploopt. “De leraren van het Cios doen hun best om met alternatieve opdrachten te komen. Er zijn een aantal ‘escaperoutes’ om aan de eisen te voldoen”, zegt hij.
Momenteel houdt hij zich bijvoorbeeld bezig met het maken van extra schriftelijke verslagen en zet hij een eigen mini-onderneming op. “Vorig jaar zijn er ook studenten van de sportopleiding afgestudeerd onder deze omstandigheden”, aldus Kraaijeveld.