Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge kondigden in de persconferentie van woensdagmiddag een avondklok aan. Deze maatregel zal gelden tussen 20.30 en 04.30 uur. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe regel ingaat.

Het was al naar buiten gebracht door ingewijden: “De avondklok komt er”. Mark Rutte en Hugo de Jonge komen nu met een definitief antwoord, hij komt er écht. Nederland moet zich volgens Rutte nog één keer schrap zetten om de derde golf voor te blijven. ‘’Het is zwaar en voelt alsof het alleen maar zwaarder wordt.’’ De belangrijkste reden dat deze extra maatregelen er komen is omdat het kabinet bang is dat de Britse variant van het coronavirus de overmacht zal krijgen. Zonder maatregelen zal het volgens minister De Jonge niet goed gaan. Het is nog onduidelijk wanneer de regels ingaan, deze moeten eerst nog worden goedgekeurd in de Tweede Kamer. Toch streeft Rutte dat de maatregelen zaterdag of zondag kunnen worden ingevoerd.

De avondklok

Als de avondklok door de kamer komt, houdt dit in dat het verboden is om buiten te zijn tussen bepaalde uren. Er zijn echter ook wat uitzonderingen. Mensen die vanwege hun werk tijdens de avondklok op straat moeten zijn, moeten hiervoor een werkverklaring hebben. Het is een misdrijf om deze verklaring te vervalsen of om onterecht op straat te zijn. Rutte vertelt naar aanleiding van een vraag van SBS dat er geen waarschuwingen gegeven gaan worden. Een boete voor onterecht op straat zijn kost 95 euro. Deze regel duurt, net als alle andere maatregelen, tot 9 februari. Over het bezorgen van maaltijden heeft Rutte nog geen definitief antwoord.

Verdergaande reisbeperkingen

Naast de avondklok stelt het kabinet reisbeperkingen aan. Deze beperkingen houden in dat vluchten uit risicovormende landen geweigerd worden. Dit gebeurt om de verspreiding van de besmettelijkere virussen tegen te gaan. Vluchten uit Engeland, Zuid-Afrika en geheel Zuid-Amerika worden geweigerd totdat er een quarantaineplicht is. Deze quarantaineplicht moet nog wettelijk geregeld worden legt Rutte uit.

Overige maatregelen

Thuisbezoek is nog steeds toegestaan, maar het maximumaantal van twee personen wordt per direct veranderd naar één persoon. Ook wordt het aantal mensen op begrafenissen wordt van 100 mensen teruggeschroefd tot 50 mensen. Deze maatregel gaat aanstaande maandag in

Later deze week wordt het duidelijk of de maatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd. Zie voor meer informatie de site van rijksoverheid.
Lees hier meer artikelen van de redactie Nieuws