Zlatan Ibrahimovic (39) scoorde gisteren bij zijn terugkeer in het basiselftal twee keer. Hierdoor won AC Milan in de competitie met 0-2 van Cagliari. De Zweedse spits lijkt nog altijd het niveau van vroeger te halen ondanks zijn 39-jarige leeftijd. Ibrahimovic is niet de enige oude topsporter, ook Cristiano Ronaldo (35) en Roger Federer (39) behoren nog altijd tot de wereldtop. Hoe komt het dat topsporters tegenwoordig zo lang doorkunnen?

‘’Dit komt natuurlijk door meerdere aspecten. Er moet worden gekeken naar de motivatie van de speler, het lichaam van de sporter en vooral de trainingsarbeid. Voorop moet de speler gemotiveerd blijven om jarenlang dag in dag uit te trainen voor een doel’’, zegt topsportfysioloog Jos Geijsel. Naast liefde voor het spel kan de financiële kant, volgens Geijsel, ook meespelen. Wanneer spelers rijkelijk worden beloond voor de prestaties en het nog altijd leuk vinden, dan hoef je niet snel te stoppen.

Training

Geijsel stelt dat we tegenwoordig natuurlijk ook veel meer van de training en het lichaam weten. Wanneer je als balsporter ouder wordt heb je vaak de techniek al onder de knie. Om dat op een latere leeftijd nog te verbeteren kost erg veel tijd. Het is voor de sporter dan beter om doelgericht te trainen op de zaken waar de training nog wel veel invloed heeft, zoals het snel leren anticiperen op de situatie waardoor je de jonge tegenstander te slim af bent. Oudere sporters trainen daarom heel doelbewust omdat ze weten op welke vlakken ze nog kunnen uitblinken. ‘’Bij balsporten zie je vaak dat een oefenpartij van jong tegen oud wordt gewonnen door de oude spelers. Dit komt omdat ze, Cruijffiaans verwoord, de bal het werk laten doen. Oude spelers zijn geslepen en anticiperen op de situaties’’, zegt Geijsel.

Wanneer sporters  veel wedstrijden heeft gespeeld in zijn of haar carrière komen ze er langzamerhand achter waar ze minder in worden. Maar door deze situaties te herkennen kunnen ze anticiperen op wat er gaat komen. Oude spelers passen hun speelwijze vaak wat aan en gaan slimmer spelen waardoor de sporters op een andere manier iets van hun lichaam vragen, waardoor ze, net als Ibrahimovic, nog jaren meekunnen. Zlatan  ziet zichzelf dan ook vaak aan als God. En als hij zo blijft presteren dit seizoen gaan de fans van Milaan het wellicht nog geloven.

Ondanks zijn leeftijd is Zlatan Ibrahimovic nog altijd topfit. Dat laat hij ook duidelijk zien op zijn Instagram.