Sportscholen en andere sportclubs zijn vanwege de lockdown gesloten. Toch willen mensen in beweging blijven en daarom zoeken ze alternatieven. Hierdoor wordt het steeds drukker in bossen, en komen wandelaars en mountainbikers elkaar steeds meer tegen. Dit zorgt voor wrijving tussen natuurliefhebbers en sporters. Mountainbiker Hans Mandemakers en Arjen Simons van Brabants Landschap vertellen hierover. 

Het is nog nooit zo druk geweest in de natuurgebieden. En dat heeft zo z’n gevolgen. Arjen Simons, coördinator beheer en projecten bij de organisatie Brabants Landschap merkt dit ook. “Aan de ene kant krijg je klachten van wandelaars, maar aan de andere kant ook van mountainbikers. Beiden vinden het veel te druk. Daar kan je helaas niet zo veel mee.” Volgens Arjen is de enige oplossing verschillende routes aanleggen. “Wandelaars volgen vaak een bepaalde wandelroute. Als zoiets er ook voor mountainbikers is, komen ze elkaar niet tegen. dan moeten ze zich wel aan de regels houden.”

Het verkeerde pad op 

Iemand die ook veel van de drukte merkt is mountainbiker Hans Mandemakers (54). “Ik fiets eigenlijk nooit meer in het weekend. Op zaterdag- of zondag ochtend is het gewoon veel te druk in de bossen”, aldus Hans. Hij vertelt dat je eigenlijk niemand zou moeten kunnen tegenkomen tijdens het mountainbiken, omdat de fiets- en wandelpaden gescheiden zijn. Maar door de drukte gaan wandelaars nog wel eens het verkeerde pad op. “Dat is vervelend, want je wil natuurlijk niemand aanrijden.” Aan het begin van de lockdown was het volgens Hans zelfs zo erg dat hij het bos niet eens had gehaald. “Toen werd ik teruggestuurd door de politie omdat het te vol was.” Voor nu blijft Hans dus doordeweeks mountainbiken om de drukte te vermijden.