In de aanloop naar het besluit over de avondklok, bieden mensen tweedehands maaltijd- of pakketbezorgersjassen aan. Inmiddels heeft het verkoopplatform Marktplaats de jassen offline gehaald, maar op het tweedehands kledingplatform Vinted zijn ze nog wel volop te vinden.

Onder de naam ‘DHL jas voor avondklok’ of met beschrijvingen zoals ‘lekker de straat op na 20:30’ kom je verschillende bezorgersjassen tegen op Vinted. Een anonieme verkoper op Vinted vertelt waarom hij zijn Thuisbezorgd jas ter verkoop online heeft gezet: “Ik heb de jas van iemand overgekocht op Marktplaats. Ik zag dat er veel winst in zat. Vandaag heb ik er een voor honderd euro verkocht. Voordat Marktplaats de advertenties eraf haalde, was er veel interesse en kreeg ik hoge boden, van rond de honderd euro. De mensen die de jas kopen, om zo de regels te overtreden, vinden sowieso wel een manier om het te doen. Daar maak ik geen verschil in.”

Tweedehands bezorgjas PostNL

Een andere verkoper, die ook liever anoniem blijft, heeft zijn PostNL jas er voornamelijk voor het geld op Vinted gezet. “Ik zag dat veel mensen hun jas verkochten, dus ik dacht: misschien kan ik er nog wat aan verdienen. Het staat er nog maar een uur op en hij is al drie keer als favoriet geselecteerd. Ik ben niet verantwoordelijk voor andermans daden, dus als zij de regels overtreden is dat niet mijn schuld. ”

Amber Brouwers

Advertenties eraf halen

Sinds afgelopen dinsdag verwijdert en blokkeert het team van Marktplaats, in tegenstelling tot Vinted, de advertenties voor de bezorgersjassen. “We laten tijdens de pandemiebestrijding geen producten toe die als doel hebben de regels te overtreden”, laat een woordvoerder van Marktplaats weten. De jassen zijn nu lastig te vinden op het platform.

Populair

De jassen zijn op dit moment erg populair en hebben hoge vraagprijzen die kunnen oplopen tot 200 euro. Of Vinted de jassen offline haalt is nog onduidelijk.