Bitcoin, ook wel de munt van de toekomst genoemd. In 2017 werden talloze mensen hier schathemeltje rijk mee. Bart Mol meldt 18 januari op Radio 1 dat bitcoin weer een stevige opmars gaat maken. Toch snappen veel mensen niet hoe deze munt precies werkt. Hoe worden zoveel mensen hier toch zo rijk van?

Meyade Curfs is iemand die al vanaf de start in 2017 in de bitcoin zit. Toen werkte hij nog bij de Albert Heijn als vakkenvuller. Nu is hij de oprichter van de website Meyade.nl, waar hij bitcoin en trading workshops geeft aan onder andere de Hogeschool Amsterdam, en aan CEO’S van grote bedrijven als IKEA. Hij vertelt meer over wat een bitcoin nou precies is: “Bitcoin is een gedecentraliseerde valuta. Gedecentraliseerd houdt in dat er geen centrale partij de macht heeft over deze munt. Daarnaast is de bitcoin een valuta die schaars is. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins komen op de wereld. De exacte reden hiervoor is niet bekend.”

Meyade is dus een trader. Een trader is iemand die aandelen koopt en verkoopt met als doel om winst te maken. Meyade legt uit dat de bitcoin verschilt met normaal geld. Het aanbod van bitcoin blijft gelijk, dus de waarde blijft hoog. Er is nog een verschil tussen de bitcoin en de dollar. De bank leent twaalf keer het bedrag uit wat jij hen verleend. Bij bitcoin is er persoon of partij die controle hebben over de munt.

Eind 2017 was één bitcoin heel even 19.270 dollar waard. Daarna is de waarde van de bitcoin een aantal keer flink gedaald. Toch steeg de waarde eind 2020 naar 41.000 dollar, een flink record. De reden voor deze bizarre stijging is volgens Meyade simpel: “Grote institutionele partijen zien in dat het financiële systeem dat wij nu hebben niet meer houdbaar is. Die grote partijen steken heel veel geld in een relatief kleine markt. Hierdoor stijgt ook de waarde van de bitcoin zo snel. Mensen zien nu dus in dat bitcoin een alternatief wordt voor het huidige financiële systeem.”

Er zijn dus grote partijen die veel geld steken in de bitcoin. Meyade geeft ook curcussen aan mensen die simpelweg beter wil worden in het verhandelen van crypto en een bredere kennis wil van de cryptomarkt. Ondanks het feit dat de bitcoin een record heeft bereikt denkt hij dat het zeker niet te laat is om in de bitcoin te stappen. “Door de jaren heb ik veel mensen gezien die zeiden dat investeren in bitcoin te laat zou zijn. Dat is flauwekul. Dan hebben die mensen zich niet goed verdiept. Als je goed wilt worden in het verhandelen moet je precies weten hoe de financiële markt in elkaar zit.”

Nog een belangrijk onderdeel van het handelen in cryptocurrency is dat je weet wat de potentie van een munt is. Meyade weet zeker dat iedereen goed kan worden in het traden. Hij geeft workshops aan mensen die willen leren hoe de financiële markt werkt. Hij ziet echter dat veel mensen niet de drive hebben om informatie op te doen. Daar zit volgens hem het grote verschil.

Uit onderzoek van de Amerikaanse bank JPMorgan blijkt dat het aantal jongeren dat in de bitcoins zit, gegroeid is. Meyade gaf al aan dat je niet zomaar zonder kennis in de bitcoin kan stappen. Dit kost tijd en je hebt veel kennis nodig van het financiële systeem. Toch zijn er jongeren die het anders aanpakken. Winson Ngoh (20) studeerde informatica. Nu is hij full-time investeerder in onder andere bitcoin.