Tijdens de persconferentie van 12 januari werd bekend dat ook leerlingen van middelbare scholen onderling 1,5 meter afstand moeten houden. Op de middelbare scholen mogen alleen eindexamenleerlingen aanwezig zijn.

Tijdens de aankondiging van de nieuwe maatregel op middelbare scholen, was het proefwerkweek op het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg. Om die reden werd de nieuwe maatregel pas dinsdag 19 januari ingevoerd op de school. Vwo-leerling Jens van Vugt (17) heeft zo zijn vraagtekens bij de nieuwe maatregelen: “We proberen het wel, maar het werkt niet. In onze vrije tijd houden we ook geen afstand, waarom moet dat dan op school wel?”

Lokalen te klein

In de praktijk werkt de 1,5 meter regel niet goed. “Voor de les wachten we met z’n allen op de gang, dan kun je al onmogelijk die afstand houden”, zegt de eindexamenleerling. Daarnaast zijn er andere problemen. Lokalen zijn te klein om de 1,5 meter te waarborgen, waardoor sommige leerlingen buiten het lokaal de les moeten volgen. Bovendien zijn er leerlingen die zich bewust niet aan de nieuwe maatregel houden.

Mondkapjesplicht

Officieel geldt er een mondkapjesplicht in de school. Als je op je plek zit, mag je het mondkapje afzetten. Bij beweging door het gebouw, moet het kapje op. “Dat gebeurt niet altijd. Het is ook moeilijk om te handhaven. Leerlingen worden wel gewaarschuwd door conciërges, maar zodra zij zich omdraaien gaat het mondkapje weer af”, vertelt Jens.

  • Leerlingen van 6vwo van het 2College Cobbenhagenlyceum komen de klas binnen voor de eerste les van de dag, biologie.

Veel besmettingen

Voor de kerstvakantie telde de vwo 6-lichting vier coronabesmettingen. “Ik snap dat wij als eindexamenklassen fysiek onderwijs krijgen. Maar als je naar de besmettingen kijkt, vind ik het niet slim. Het lijkt net alsof eindexamenklassen immuun zijn voor het virus”, vertelt de vwo 6 -leerling. Bovendien verkiest Jens online les boven het fysieke onderwijs. “Ik had een eigen ritme. Ik had meer rust en ik begreep de stof beter. Daarnaast was ik productiever dan op school.” Hij benadrukt wel dat het per leerling verschilt en dat er genoeg leerlingen voor wie online onderwijs geen goed alternatief was.

Versoepelingen centrale eindexamens

In december 2020 werd al bekend gemaakt dat de regels voor het centraal examen worden versoepeld vanwege corona. Zo komen er twee tijdvakken én krijgen leerlingen een extra herkansing. Jens: “Ik snap wel dat sommige leerlingen stress hebben. Voor veel mensen is die tweede herkansing natuurlijk wel een extra voordeel.” Daarnaast zijn twee eindexamenleerlingen uit Nijmegen een petitie gestart voor stofvermindering op het centrale eindexamen. “Eerlijk gezegd vind ik dat leerlingen niet zo moeten zeuren. Ik begrijp heus dat er meer stress is dan normaal. Maar dit jaar is vooral herhalen, er komt heel weinig nieuwe stof bij”, vertelt Jens.

Online onderwijs

Niet alleen voor leerlingen is het online onderwijs lastig. Ook voor docenten blijft het schakelen en zoeken zij een manier om leerlingen te blijven motiveren. Frans docent Hanneke Lenaers vertelt hoe zij dit doet.

Bekijk hier hoe het Titus Brandsmalyceum in Oss omgaat met de nieuwe maatregel.