De Nederlandse Paralympisch rolstoelbasketballers roepen Nederlanders op om een zitloze werkdag te houden op 21 januari. Vanwege de huidige lockdown en het coronavirus zijn meer mensen – waaronder veel studenten – aan huis en stoel gebonden. Nederland is volgens de initiatiefnemers van de zitloze werkdag ‘Europees Kampioen zitten’.

In 2019 brachten Nederlanders van vier jaar en ouder dagelijks gemiddeld 8,9 uur zittend door (Leefstijlmonitor CBS).  Arjan Blom, ergonoom en sport- en welnessmasseur: “Dat is veel te veel, eigenlijk moet het maximaal drie zijn. Met zitten wordt de druk op de tussenwervelschijven behoorlijk verhoogd en zeker in je onderrug, dit levert later last op. We zijn tegenwoordig niet meer gewend om te staan omdat wij worden opgevoed om te gaan zitten. Een zitloze werkdag zorgt ervoor dat alles mooi open en recht blijft staan. We zijn tenslotte gemaakt om rechtop te blijven.”

Zitloze schooldag

Ook studenten zitten vanwege de coronapandemie al bijna een jaar thuis te werken. Even lopen naar de bus, lopen van lokaal naar lokaal of struinen door de aula zit er niet in. Toch ervaren de studenten die wij spraken nu nog weinig last van hun zitgedrag. “Dat komt omdat ze nu nog jong zijn, maar aan het eind van hun studie krijgen velen last. Dit komt omdat klachten zoals rug- en nekpijn van zitten en computerwerk pas vaak na zo’n zes à vijftien jaar ontstaan”, aldus Blom.

Studenten Charlotte, Bart, Floor en Daan vertellen over hun zitgedrag in corona.

Tips

 Volgens ergonoom Blom zijn er ook tijdens een lockdown verschillende manieren om studenten in een actievere houding te krijgen. “Zorg dat je een plek hebt waar je je laptop kunt neerzetten zodat je kunt staan. Je zult merken dat wanneer je gaat staan je niet alleen lichamelijk fitter blijft maar dat je ook mentaal sterker wordt. Je blijft alerter op het moment dat je gaat staan. Daarnaast is het belangrijk om even tussen je colleges te lopen, even alles weg en naar buiten.”