Het aantal coronapatiënten is afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo is het aantal positief geteste personen gedaald van 49.398 naar 38.776 in één week tijd. Ondanks een daling in het aantal positief geteste personen hebben de werknemers in de zorgsector het enorm druk.

Eén van deze personen is de Brabantse Mara Gelderblom (31). Ze werkt in de thuiszorg en studeert Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG). Door het coronavirus staat ze onder zware druk en gooit het virus roet in haar studie-werkverhouding.

Helemaal ingepakt

‘Wanneer ik mijn dienst begin bij de thuiszorg moet ik ervoor zorgen dat ik al mijn persoonlijke beschermingsmaterialen op orde heb’, vertelt Gelderblom. ‘Ik moet mijzelf helemaal inpakken als ik een cliënt ga verzorgen die corona heeft.’ Zo bestaan haar beschermingsmaterialen uit: een mondkapje, een schort, een beschermingsbril, plastic handschoenen en ‘een hele lading ontsmettingsgel’. Het is erg warm en benauwd, vooral als ik een cliënt moet douchen. Na een tijdje raak je er echter wel aan gewend.’

Studievertraging

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de studie-werkverhouding van de VIG-studente is veranderd in een chaos. ‘Ik heb in totaal een jaar achterstand opgelopen bij mijn opleiding. Dit omdat ik in de periodes dat de coronabesmettingen het hoogst waren veel moest overwerken.’

Stilte voor de storm

Gelderblom was enorm opgelucht toen ze voor de eerste keer te horen kreeg dat de coronagolf voorbij was. ‘Nu denk ik elke keer, voor hoelang blijft het rustig? Wanneer beginnen de besmettingen weer toe te nemen? Hoe veel ouderen moet ik nog zien sterven?’ Het voelt volgens haar aan als een stilte voor de storm. ‘Ik weet bijna zeker dat er weer een vlaag van besmettingen gaat komen, vooral als we de situatie in Engeland als uitgangspunt nemen.’

Volgens het Engelse nieuwsmedium BBC heeft de regering van Engeland aangekondigd dat de Engelse coronavariant makkelijker overdraagbaar is. Dit betekent dat meer mensen kans lopen om besmet te raken. Zo zou de Engelse variant op een snel tempo de eerdere coronavariaties hebben ondergesneeuwd. Daarnaast beschrijft BBC ook dat Engelse laboratoria hebben aangetoond dat deze terrorvariant meer van onze gezonde lichaamscellen kan infecteren.

Gelderblom blijft er rustig onder. ‘Ik kan niets anders doen dan afwachten hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Ik heb mijn mouwen in ieder geval al opgestroopt voor wanneer ik aan de beurt ben voor het coronavaccin.’

Kruisbesmetting

Tussen het harde werken door moest Gelderblom ook tijd maken voor haar praktijkopdrachten vanuit haar opleiding. Corona maakte het echter niet makkelijk voor haar. ‘Ik kon niet al mijn praktijkopdrachten voldoen. Dit omdat ik voor sommige opdrachten mee moest lopen op een andere afdeling binnen mijn werk.’ Vanwege kruisbesmetting werd haar dit verboden. ‘Het is jammer, maar ik begrijp het besluit. Gelukkig heb ik samen met mijn werk een vervangende opdracht gevonden.’

Kruisbesmetting is volgens Gelderblom een groot risico binnen de zorgsector. Met deze besmetting wordt volgens het kennisplein Zorg voor Beter bedoeld dat het virus zich kan verspreiden via ‘speeksel, bloed, andere lichaamsvloeistoffen of via de handen’. De VIG-studente maakt zich momenteel vooral zorgen over de kruisbesmetting van de Engelse coronavariant, die tot hoge besmettingsaantallen op loopt in het land.