Ondanks de coronapandemie is het totaal aantal bedrijven in Nederland het afgelopen jaar toegenomen. Er zijn afgelopen jaar 68.000 nieuwe bedrijven bijgekomen, meldt het Centraal bureau voor de statistieken (CBS). Volgens het onderzoeksbureau is er mogelijk en verband tussen de toename van de bedrijven en de coronasteunpakketen die de overheid aanbiedt.

Uit cijfers van de Kamer Van Koophandel (KVK) blijkt dat ook het aantal jongeren (leeftijdscategorie 18-29) dat een bedrijf startte gestegen is vergeleken met vorig jaar. De categorieën waarin het afgelopen jaar de meeste bedrijven in zijn gestart zijn de detailhandel, de zakelijke diensten en de bouw.

Lucas Engel is een van de jongeren die tijdens de coronacrisis een bedrijf is begonnen. Hij is in oktober een webshop gestart dat decoratieve, bedrukte glasplaatjes verkoopt, zoals op bovenstaande foto te zien is. ‘’In principe merk ik het effect van corona niet echt, omdat ik in de tijd van corona ben gestart. Daardoor heb ik niet echt een beeld van hoe het zonder de coronacrisis verliep met mijn bedrijf. Maar het blijft een feit dat mensen nu meer online bestellen dan voorheen’’, vertelt hij.

Daarnaast biedt de coronacrisis volgens hem ook nieuwe kansen. ‘’Zeker op online gebied natuurlijk. Vooral producten en diensten voor in huis worden nu meer verkocht, omdat iedereen heel de dag thuis zit’’, aldus Lucas. Maar hij merkt ook negatieve dingen. Veel van zijn verzonden pakketjes worden vertraagd door de crisis.

Lees hier meer artikelen van de redactie Nieuws