De verkoop van kinderboeken en fictie groeide in 2020 het meest volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De afzet van kinderboeken steeg in totaal met 14% en fictie steeg met 8% ten opzichte van 2019.

“Wij denken dat een van de redenen van de stijging in verkoop van kinderboeken is dat de bibliotheken veel dicht zijn geweest afgelopen tijd. Ouders konden niet met hun kinderen naar de bibliotheek en hebben kinderboeken dus maar gekocht”, aldus Job Jan Altena, woordvoerder CPNB. Dat gegeven zie je ook terug in de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken 2020. Er staat voor het eerst een volwassen boek – De meeste mensen deugen van Rutger Bregman – op de eerste plek in de Top 100. “ Normaal staat de Top 100 uitgeleende boeken vol met kinderboeken. Dit jaar bestaat de gehele top 3 uit volwassenen boeken.”

Wat betreft fictie is het gissen naar de oorzaak van de stijging volgens Altena. “De CPNB heeft vanaf het begin van de coronacrisis campagne gevoerd met #ikleesthuis om mensen te wijzen op het belang van boeken, de lol van lezen, maar ook de kracht en waarde ervan. En wij kunnen ons voorstellen dat je met fictie makkelijker kunt ontspannen en misschien wel kunt ontsnappen aan de werkelijkheid.”

Non-fictie

Ondanks de landelijke stijgingen geeft Ruud Mutsears van boekenwinkel Gianotten in Tilburg aan dat zijn omzet ongeveer hetzelfde gebleven is. “Ik heb juist het gevoel dat er bij ons in de winkel meer non-fictie is besteld dan andere jaren. Er zijn een aantal succesvolle non-fictie titels uitgekomen – De meeste mensen deugen van Rutger Bregman en Een beloofd land van Barack Obama, vertaald door Bep Fontijn en Frans Reusink – die het heel goed gedaan hebben.” Toch snapt hij de landelijke stijging van de afzet van fictie boeken. “Je zou kunnen zeggen dat mensen op zoek zijn naar verzonnen verhalen om ‘te reizen vanuit je luie stoel’.

Twee gezichten van de boekenmarkt