Er is steeds meer vraag naar computerbrillen. Nu we allemaal thuiswerken of achter onze computer onderwijs volgen, vangen onze ogen veel meer blauw licht op. Een uitkomst hiervoor is de blauwlichtbril oftewel een computerbril. Maar hoe werkt zo’n bril en helpt het wel echt?

Op de website van het Kruidvat zijn de brillen niet aan te slepen. Als je hoopvol op het product klikt om hem naar je winkelkmandje te verplaatsen, krijg je de melding ‘’niet op voorraad’’. Ook bij opticien Schippers Optiek merken ze dat er steeds meer vraag naar computerbrillen is: ‘’Eerst moesten we de mensen beschermen tegen het zonlicht, dat is nu het blauwe licht van computerschermen geworden’’, vertelt opticien Gijs Dekkers.

Hoe werkt het?

De werking en technologie van de bril verschillen per product. Bij de goedkope computerbrillen wordt er gebruik gemaakt van een permanente blauwlichtfilter. Dit betekent dat wanneer je de bril opzet, het licht gelijk wordt gefilterd. Een bril in het duurdere segment bevat een technologie op basis van moleculen die verwerkt zijn in de glazen. Deze moleculen reageren enkel op blauw licht en filteren het gelijk.

Werkt het echt?

Als je je ogen voor een lange tijd blootstelt aan blauw licht, kunnen ze vermoeid raken. Dit kan klachten als branderige ogen en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast is het ook mogelijk dat je door te lange blootstelling aan blauw licht, moeilijk in slaap komt. Het blauwe licht remt namelijk het slaaphormoon melatonine. Dit is een stofje dat het lichaam zelf aanmaakt, waardoor je in slaap valt.

‘’Ik beweer niet dat het dragen van een computerbril hoofdpijn tegengaat’’, zegt Dekkers. Een goed hulpmiddel om dit soort klachten te voorkomen is de 20-20-20-oefening. Dit betekent dat je iedere 20 minuten dat je naar een scherm met blauw licht kijkt, je 20 seconden moet kijken naar een object op een afstand van 20 voet (6 meter). Probeer in deze tijd extra lief te zijn voor je ogen en gun ze wat rust door af en toe naar iets anders te kijken dan je computer of mobieltje.