We bewegen met zijn allen minder door de lockdown. Ook bewoners van verzorgingshuizen ontkomen hier niet aan. Fysiotherapeut Ria Schroder zegt dat het vooral voor ouderen van levensbelang is dat zij goed blijven bewegen.

Schroder legt uit waarom het zo belangrijk is. Je verliest wat je niet gebruikt. Bewegen is een spierfunctie, die gaat sowieso al achteruit als je op leeftijd komt. Als een oudere niet gestimuleerd worden om zijn spieren te gebruiken gaan deze nog sneller achteruit. Het is een zichzelf versterkend proces. Het gevolg van niet bewegen is dat het immuunsysteem slechter wordt, de kans op dementie vergroot en de hersenen in rap tempo minder goed gaan werken. Dat laatste komt volgens Schroder doordat het brein door het stilzitten minder prikkels ontvangt. Het brein gaat daardoor denken: dit deel gebruiken we minder, dit hoeven we ook minder te onderhouden.

Van de kamer naar de eetzaal lopen met de rollator is al een goede oefening. Schroder kan zich helaas niet aan de indruk onttrekken dat zulke bewegingsvormen vaak door tijdsgebrek worden overgeslagen. “Vaak denkt het personeel: ik haal ze wel even met de rolstoel. Maar juist deze vormen van beweging zijn super waardevol.”

Zelfs in de lockdown op de kamer hoeft bewegen niet lastig te zijn denkt Schroder. Ze geeft wat voorbeelden: “Een aantal keer opstaan en weer gaan zitten draagt al bij. De benen worden hiermee sterker, wat zorgt voor minder valbewegingen. Ook een klein pasje opzij, naar voren of naar achteren helpt de stabiliteit, alertheid en bloedsomloop.” Schroder wil vooral meegeven dat alle kleine beetjes helpen.