Bijna de helft van de Nederlanders boven de 18 jaar heeft voldaan aan de beweegrichtlijnen in 2019, laat het Rijksinstituut voor gezondheid en milieu weten. Toch zit de meerderheid van de studenten tijdens virtuele of fysieke schooldagen voor een lange periode stil. Dit terwijl veel stilzitten volgens het Rijksinstituut juist voorkomen moet worden.

Lang stilzitten is ook volgens De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) niet gezond. Zo beschrijft de organisatie in een van haar factsheets, dat langdurig zitten de kans vergroot op vroegtijdig overlijden.

Studenten willen bewegen

Vier studenten van de minor Projectmatig Innoveren in de zorg, hebben onderzoek gedaan naar activerende lesvormen, om zo het lang stilzitten onder leerlingen te verminderen.
Dat studenten tijdens hun schooldagen nauwelijks bewegen is volgens de onderzoekers zonde.

Ze zien namelijk wel een behoefte vanuit de leerlingen om meer te bewegen, bleek uit de survey die ze afnamen. Zo’n 63 procent gaf aan moe te worden van al het stilzitten. De overige 38 procent gaf aan ‘er oké mee te zijn. Dit deel noemde volgens de onderzoekers als argument dat ze naar school komen om te studeren – en niet om te bewegen.

Yogaballen en bureaufietsen

Tijdens het onderzoek werden yogaballen ingezet als stoelvervanging. Heath 2Work, een platform voor ergonomie, beschrijft in het onderzoek van de vier minorstudenten dat dit een goede ergonomische vervanging is. “Op een zitbal moet je lichaam continu werken om in evenwicht te blijven. Hierdoor worden de spieren constant gebruikt en neemt de vermoeidheid af.”

Een stoel werd naast een zitbal ook vervangen door een bureaufiets. “Deze minifiets kunnen studenten gebruiken wanneer ze achter een bureau zitten”, beschrijft het onderzoek. De fiets wordt vervolgens onder een tafel geplaatst. “Het idee achter de activiteit is om de studenten tijdens het zitten ook actief te houden.”