Nederland gaat als eerste land een gecombineerd Europees Kampioenschap organiseren en faciliteren voor sporters met een handicap. De organisatoren hopen met het evenement de bekendheid van parasporten te vergroten onder het Nederlandse publiek. 

Sportevenementenbureau Team TOC is al ongeveer anderhalf jaar bezig met de organisatie van het EK. Volgens Eric Kersten, een van de organisatoren van Team TOC, doen parasporten het in Nederland en Engeland vrij goed, maar zijn er zeker nog Europese landen waar de ontwikkeling van de parasport nog in de kinderschoenen staat. “We vinden dat de sport meer aandacht verdient. Daarom willen we de parasport in de picture zetten voor zowel het publiek, de sporters als de media”, aldus Kersten.

Onderbelicht

Niet alleen voor het publiek, maar vooral voor de para atleten zelf wordt het evenement.. Terwijl andere sporten al lang grote evenementen zoals de Europese Spelen kennen, blijft de parasport wat dat betreft onderbelicht. Kersten is van mening dat juist de para atleten een evenement verdienen zoals dit. “Elke parasporter heeft een eigen verhaal: ze zijn geboren met een handicap, hebben een ongeluk gehad of zijn ziek geworden. Met dat verhaal in gedachten geven we aandacht aan hun sportprestaties. Wat die mensen doen en kunnen is eigenlijk ongelooflijk en misschien wel knapper dan atleten zonder handicap.”

Kersten gebruikt de woorden van Jiske Griffioen, ambassadrice van het evenement en zelf voormalig rolstoeltennisster: “Mensen moeten zien wat ze wél kunnen, niet wat ze niét kunnen.” Volgens Kersten staan de para-atleten daar symbool voor. “We hopen dat ze anderen inspireren”, laat hij weten. 

Boccia
Para wielrennen
Para wielrennen
Goalball
Para wielrennen
Para judo
Para-tafeltennis
Paralympisch team NL
Rolstoelbasketbal
Boogschieten
Rolstoelrugby

Locatie

Het EK zal in 2023 plaatsvinden in één van onze Nederlandse steden. Welke dat wordt, is tot op heden nog onbekend. De organisatoren zijn op zoek naar een ‘inclusieve stad met een centrale ligging’. Het is een uitdaging om een locatie te vinden die perfect is voor het Europese Kampioenschap maar volgens Kersten moet het goedkomen. “Dit product is zo mooi voor een stad om zich mee te associëren en afficheren dat ik er alle vertrouwen in heb”, aldus Kersten.

Hoe bekend ben jij met parasport? Speel de quiz: