‘Vegans make better lovers’. Het is een uitspraak die Pamela Anderson onder één van haar foto’s op Instagram plaatste. Maar klopt dit wel?

“Een optimaal plantaardig dieet kan zorgen voor een betere doorbloeding, die dan weer kan zorgen voor een betere prestatie en een hogere gevoeligheid.” Aan het woord is Eline Wildeboer, diëtiste met een focus op plantaardig eten. “Je kan het proberen.” Tessy Boedt, docotoraatsstudente aan de KU Leuven in de klinische en experimentele endocrinologie, benadrukt de nuance binnen het onderwerp. “Een sluitend antwoord op de vraag is er niet omdat er niet voldoende onderzoek naar is gedaan. Gezonde voeding bestaande uit groente, fruit en granen kan leiden tot een verhoogde spermakwaliteit bij mannen maar wat is een relevante verhoging? Dat weten we nog niet. De verbanden in de onderzoeken zijn niet causaal enkel associaties.”

Dokter Michael Greger schrijft in een artikel op Nutritionfacts.org dat: erectiestoornissen bij 20’ers en 30’ers vaak gelinkt worden aan psychologische problemen. Echter zou dit ook een vroeg teken van hart- en vaatziekten kunnen zijn. Volgens Wildeboer is het effect vooral merkbaar bij mensen die voor aanvang van het dieet ongezonder leven en daardoor last hebben verminderde prestatie bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten. “ Als je super veel last hebt zul je een groter verschil merken. Anders zijn het eerder subtiele verschillen en is dat bij iedereen anders”, aldus de diëtiste.

Onderzoek

Bij de studie: Division of Metabolic deseases, van de universiteit van Napels uit 2007 werden 35 mannen met erectiestoornissen op het Mediterraan dieet gezet. Dit dieet bestaat uit: fruit, groenten en graanproducten. Na twee jaar had 37% van de mannen weer een ‘normale’ seksuele prestatie. Op een objectieve manier gezonde voedingspatronen onderzoeken is niet makkelijk. Boedt doet onderzoek naar de effecten van voeding op infertiliteit. “Het onderzoek is nog bezig”, zegt ze. “In onze preliminaire studie zien wij wel dat de mensen die wij onderzoeken, en dus niet fertiel zijn, onvoldoende groenten, fruit en volkorenproducten eten. Maar dat is ook het geval bij mensen die wel vruchtbaar zijn.”

Dus zijn veganisten beter in bed? Dat valt niet te bevestigen al zullen ze vermoedelijk niet slechter presteren. Als je echt zeker wilt zijn kan je het natuurlijk altijd zelf eens testen.