Zowel de verkoop van medicinale als recreatieve cannabisolie groeit in de afgelopen jaren enorm. Gebruikers geven aan dat het hen helpt in hun dagelijkse leven. Maar verkopers beloven soms dingen die niet allemaal te bewijzen zijn.

Maar laten we beginnen bij het begin. Wat is cannabisolie? Grofweg kun je cannabisoliën onderscheiden in twee groep. Er is de olie met zowel TetraHydroCannabinol (THC) als Cannabinol (CBD). Daarnaast heb je de olie met alleen Cannabinol. Beide stoffen komen voor in de vrouwelijke toppen van de hennepplant. Gedroogd noem je deze flos.

Volgens Jellinek, het drugskenniscentrum van Nederland, zorgt THC voor een high gevoel. Oliën en andere producten die THC bevatten zijn alleen te krijgen bij apotheken of bij coffeeshops. Producten die alleen CBD bevatten vallen niet onder de drugswet en kun je gewoon online bestellen of bij de Kruidvat halen. Jellink verteld dat de planten genetisch gemanipuleerd kunnen worden waardoor sommige planten alleen maar de legale CBD bevatten.

De cannabusiness is booming

Cannabinol zit in erom veel producten en er komen steeds meer producten bij. Van shampoo tot hondenvoer. Maar het stigma ‘drugs product’ blijft op de eraan kleven. Liora vertelt hierover in onderstaande video. (www.facebook.com/lovelybynatureloira & instagram.com/lioorr)

CBD zit in erg veel producten. En in tegenstelling tot THC zijn gebruikers, verkopers en wetenschappers het oneens over de effecten die de stof heeft. De effecten van THC zijn bekend en duidelijk: als het mee zit is het leuk. Je voelt je ontspannen of opgewekt. Als het tegen zit kun je angstig of paranoia worden. Een duidelijk verhaal. Over de effecten van CBD heerst enige discussie.

Afvallen met CBD

Op verschillende cannabisoliewebsites wordt er beweerd dat de olie zou helpen met het afvallen. Maar is dit een feit of fabel? Liesbeth Smit is voedingswetenschapper en vertelt in een interview met Tim Hofman in zijn YouTube ‘Boos’ dat drie druppels van cannabisolie er niet voor kan zorgen dat je gewicht verliest.

Jacqueline Kramer is oprichtster van CBD Olie Zeeland. Zij verkoopt en gebruikt haar producten al een aantal jaren. Ook zij beaamt Smit’s gedachtegang. “Of je gewicht kunt verliezen met het gebruik van wietolie, kan ik je maar één antwoord geven; dat is nee. Bij sommigen kan het hongergevoel gestild worden maar meer dan ook niet. Het is niet zo dat wanneer je CBD-druppels neemt, je dan afvalt. Het blijft een kwestie van gezond eten en bewegen.” Jacqueline Kramer vertelt dat wanneer zij een product verkoopt, ze altijd eerlijk is naar haar klanten toe. “Ik kom eerder aan dan dat ik afval,” zegt ze met een lach. “Bovendien, als de druppels wel zouden werken zouden we allemaal slank zijn toch?”

Cannabisolie als hulpmiddel

Isa Hoogstraten (19), gebruikt al ruim een jaar CBD-olie. Van de claims dat je kan afvallen met CBD wordt ze erg boos: “Het bezorgt CBD een slechte naam terwijl het zoveel goeds kan opleveren.”

Isa heeft al een tijdje de diagnose posttraumatisch stresssyndroom. Haar PTSS uit zich vooral door nare tintelingen in haar lichaam en paniekaanvallen. Isa Hoogstraten vertelt hoe cannabisolie met alleen CBD haar helpt: “Op het moment dat mijn lichaam begint te tintelen en te shaken neem ik een paar druppeltjes en voel ik mij weer beter. Maar niet alleen in the heath of the moment helpt CBD-olie mij. Ook wanneer ik een paniekaanval voel aankomen kan CBD helpen deze te voorkomen.”

De moeder van Isa is degene die de cannabisolie heeft geïntroduceerd. Isa omschrijft haar moeder als een soort homeopathische thuisapotheker. Wat hen beiden erg aansprak, is dat het een natuurlijk product is. Isa: “Cannabis is een plantje dat al duizenden jaren wordt gebruikt door mensen, ik vind het fijner om zoiets te nemen dan een chemisch goedje uit de fabriek.”

Hoe vaak Isa CBD-olie gebruikt verschilt. In een slechte periode soms twee keer per dag en daarna gaat ze weer afbouwen. Soms komt het voor dat ze dagen tot weken nauwelijks druppeltjes neemt. Wanneer ze een periode slecht slaapt, neemt ze ook wel eens een druppeltje om makkelijker in slaap te kunnen vallen.

Cannabisolie als medicijn

Isa gebruikt cannabisolie met alleen CBD. Dit bestelt ze online. Sinds 2015 kan cannabisolie met THC op doktersrecept afgehaald worden bij apotheken. Het doktersrecept is nodig om aan te tonen dat het gebruik van de olie medisch is. Voor 2015 was het alleen nog mogelijk om gedroogde cannabis (flos) te krijgen op doktersrecept. De geschiedenis van de legale verkoop op doktersrecept van cannabis zie je in de onderstaande tijdlijn.