Steeds meer jongeren investeren hun geld in bijvoorbeeld aandelen. Uit onderzoek van BinckBank blijkt dat bijna 45% van de nieuwe klanten jonger is dan 35 jaar. De opvallendste stijging was onder de jongeren. Waarom is investeren nu populairder dan 10 jaar geleden?

Om te beginnen moet je eerst weten wat het verschil tussen investeren en beleggen is.

Loading...

Loading…

Exponentiële stijging

Sinds de coronacrisis zijn heel wat jongeren begonnen met beleggen. Volgens een enquête van Febelfin (een financieel platform) bij duizend jongeren tussen 16 en 30 jaar, blijkt dat bijna 25% van hen is begonnen met investeren. Een kwart daarvan is begonnen tijdens de coronacrisis. Niet alleen in de enquête zien we een exponentiële stijging, maar ook bij MeDirect (data-visueel medium) is een positieve trend zichtbaar onder het aandeel jonge klanten dat investeert.

Daarmee lijkt het coronavirus ervoor te hebben gezorgd dat de ontwikkelingen op digitaal gebied erg hard zijn gegroeid. Het sociale mediaplatform Media Release laat zien dat internet überhaupt steeds belangrijker is geworden. Dat betekent dat digitaal bankieren ook steeds populairder wordt. Bovendien kiest de meerderheid voor beleggingsadvies via de telefoon – online dus.

Waarom zijn jongeren dan juist nu begonnen met beleggen en welke rol speelt de coronacrisis?

Technologie en Toekomst

Jarno Dingerink – specialist beleggen bij ING – legt de meest recente ontwikkeling nog kort voor je uit. “Wat we zien is het effect van Corona als ware ‘game changer’ en een aantal trendversnellingen in gang heeft gezet waarbij er feitelijk ook hier een tweedeling in de economie ontstaat. Kapitaalintensieve sectoren in hoog concurrerende markten met bovendien flinterdunne marges. Wat we voornamelijk merken is dat er een hype is op aandelen richting de technologie- en toekomstindustrie. In mijn optiek blijft de spreiding van aandelen essentieel als het om investeren gaat.”

Toekomstgericht denken

Naast het feit dat steeds meer jongeren hun geld investeren, denken ook steeds meer jongeren na over hun toekomst; de invulling van het pensioen.

Over spaargeld wordt over het algemeen weinig rendement behaald. Sterker nog, vanaf 1 april 2020 was de negatieve rente een feit – dit is overigens geen grap. Deze negatieve rente betekent in feite dat je geld moet betalen over het geld dat je hebt gespaard. Je betaalt de bank dus om daar je geld te mogen sparen in plaats van andersom – wat voorheen het geval was.

Hier houden jongeren weldegelijk rekening mee. Zoals gezegd denken jongeren dus goed na over hun toekomst door hun spaargeld niet te laten verdampen bij de bank maar er actief mee bezig te zijn. De negatieve rente vormt steeds vaker aanleiding om op zoek te gaan naar andere manieren om geld waarde te geven. Met name voor jongeren, die erom bekend staan meer risico durven te nemen – dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit in Leiden – is de aandelenmarkt een aantrekkelijke mogelijkheid. Daarnaast is die markt een goed alternatief voor jongeren die geld voor een langere tijd kunnen missen en al een buffer hebben opgebouwd voor later.

Het is bovendien niet onbelangrijk om nu al bezig te zijn met je oude dag. Hierbeneden kan je zien wat je voor pensioen opbouwt als je op je 20e maandelijks 400 euro belegt tegen een bruto rendement van 5%. Ook kan je zien dat je bijna 3.5 ton misloopt als je pas op je 30e begint met sparen voor je oude dag.

BrightPensioen

Factcheck

Op de site investerendoejezo.nl is te zien dat investeren nog nooit zo makkelijk is geweest. Wat is hiervan waar?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe beleggersland er ongeveer 10 jaar geleden uitzag. In oktober 2008 stortte de aandelenbeurs compleet in. De crash heeft geleid tot meer voorzichtigheid onder particuliere beleggers. In het begin van 2009 kwam het gemiddelde aandelenbezit per huishouden uit op een bedrag van circa €8600,-. Tien jaar later, in 2019, is dit aandelen- en obligatiebezit gestegen naar €15500,-. Dit komt neer op een procentuele toename van 80,2%.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om online te investeren. Online beleggen is nagenoeg hetzelfde als regulier beleggen, bij online beleggingen kunnen echter obligaties en aandelen via internet worden gekocht. Bedragen die ingelegd worden, zijn niet altijd even hoog als bij reguliere beleggingen. Daarnaast brengt online beleggen ook minder kosten met zich mee. Bovendien is online beleggen een stuk toegankelijker voor de ‘normale Nederlander’.

Volgens ABN AMRO kan beleggen ook laagdrempelig zijn. De drempel van de beurs lijkt echter omlaag te gaan voor jongeren. Een rondgang van Z Today (een Engelstalig mediaplatform) langs enkele banken wees uit dat het aantal beleggende twintigers snel toeneemt.

Laagdrempelig & toegankelijk

Uit vandale.nl blijkt niet dat makkelijk een synoniem is van toegankelijk of laagdrempelig. Dit betekent dat de stelling feitelijk niet juist is omdat er nog altijd risico’s vastzitten aan investeren. Uit data van de broker Plus 500 blijkt dat ruim 75% van de deelnemers hun inleg (deels) verliest. Wel is gebleken dat het makkelijker is voor jongeren om toe te treden op de aandelenmarkt maar dit is pas het begin van een hele hoop onderzoek en kennis.

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van investeren kan het zomaar zijn dat je ook wil beginnen met investeren. Ik heet geen Jia Ruan – die jongen met zijn gratis cursussen. Ik ga je zeker geen gratis cursus aanbieden. Wat ik wel ga doen is in de onderstaande video uitleggen hoe je het beste kan beginnen en wat enkele valkuilen kunnen zijn.

Beleggen, hoe werkt dat? from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Gemaakt door Youri van Heumen en Joris Velthausz