Het Trimbos Instituut ziet op dit moment indicaties van een mogelijke toename van het gebruik in 3-MMC. Het is een designerdrug die nog redelijk onbekend is en online besteld kan worden. Dit brengt gevaren met zich mee. Maar wat is de drug eigenlijk? En waarom is het nog legaal? De nieuwsredactie zocht het voor je uit.  

Door Manon Snellen en Valerie Broen

Webshops verdienen redelijk aan de verkoop van 3-MMC. Zo draait de Nachtapotheker ongeveer €2000,- omzet per twee weken. De designerdrug begint populair te worden omdat het een goedkope nieuwe psychoactieve stof is. “Gebruikers kunnen er vrij makkelijk aan komen omdat zij geen contact hebben met bijvoorbeeld een dealer”, aldus de Nachtapotheker. Het middel wordt verhandeld onder de naam ‘research chemicals’. Dit betekent dat de chemicaliën enkel gebruikt mogen worden voor onderzoeksdoeleinden en niet voor menselijke consumptie. Webshops die 3-MMC verkopen, moeten dit vermelden op de website, in de algemene voorwaarden en in de bijsluiter. 

3-MMC video_1 from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Leonie Kamps, werkzaam op de afdeling publieksinformatie bij het Trimbos Instituut, zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk informatie over onder andere 3-MMC beschikbaar is voor algemeen publiek. “Het grootste risico voor een 3-MMCgebruiker is dat diegene zijn of haar eigen proefkonijn is”, verteld Kamps. “Je weet niet hoe jouw lichaam erop reageert en wat de lange termijn gevolgen of risico’s zullen zijn.” Wat tot nu toe bekend is over de risico’s van 3-MMC, is dat ze vergelijkbaar zijn met andere stimulerende middelen. Zo kan men door het middel oververhit raken, angstig worden, druk worden, gespannen kaken krijgen en moeilijk slapen. Ook onderdrukt de designerdrug het hongergevoel. Op de lange termijn valt het op dat 3-MMC ook verslavend kan zijn. “Veel mensen snuiven het middel en voelen de drang om het steeds opnieuw te gebruiken”, vervolgt Kamps.  

Populariteit 

Trimbos Instituut ziet op dit moment indicaties van een mogelijke toename in het gebruik van 3-MMC. Het middel wordt vaak via het internet opgezocht en steeds meer opgepikt door de media. Verbieden is volgens Kamps niet de perfecte oplossing. “Het illegaal maken van drugs voorkomt niet dat mensen gebruiken. Kijk naar XTC of cocaïne. Deze middelen zijn al jaren verboden maar worden het allermeest gebruikt. Ook is er blijkbaar een vraag van mensen naar geestverruimende middelen. Hier kunnen we niet aan voorbij gaan.”

Gevaar van de media 

Daarnaast ziet Kamps het gevaar van de media als een mogelijke factor in de toename van het gebruik. “Ik denk dat het belangrijk is voor de media om te beseffen welke invloed zij hebben.” Volgens Kaj Hollemans, expert op het gebied van wet- en regelgeving rond drugs, zorgt de media-aandacht rondom 3-MMC alleen maar voor meer interesse in het middel. Volgens Hollemans is het een soort verkapte reclamecampagne, terwijl dat vaak niet de intentie is van mensen. “Er zijn mensen die zich ernstig zorgen maken over 3-MMC, maar ik denk dat zij zich eigenlijk af zouden moeten vragen: Bereiken wij wel wat we willen door mensen zo openlijk in de media te waarschuwen?”  

Verbod 

Het middel verbieden is volgens Hollemans lastig. “Als je 3-MMC zou willen verbieden, moet eerst worden aangetoond dat het schadelijk is. Omdat het nog zo’n nieuw middel is, is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Daarom is het moeilijk om die conclusie te trekken.” Daarnaast is de stof verbieden volgens Hollemans niet de oplossing voor het probleem. “Wanneer je de stof verbiedt, verdwijnt de vraag ernaar niet zomaar. De problemen die bij gebruikers spelen komen ook niet door de 3-MMC, maar zij kampen vaak al met onderliggende problemen waardoor ze zich in de drug verliezen.” 

Niet alle gebruikers verliezen zichzelf dus in 3-MMC, toch trekken verschillende instanties aan de bel. Ondanks dat 3-MMC nog niet verboden is, brengt de drug veel risico’s met zich mee. De oplossing voor dit probleem is nog niet duidelijk. Maar er zou in ieder geval meer onderzoek naar de drug gedaan moeten worden.