Sinds de coronacrisis lopen asielen leeg en schaffen mensen massaal een hond aan. De een om ‘s avonds nog even tijdens de avondklok te kunnen wandelen en de ander wellicht om de eenzaamheid op te vullen. 

Door Faye van Os en Amber Brouwers.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen juist nu een hond willen. Volgens Maarten Reesink, professor Animal Studies UvA, voelen mensen dingen nu zwaarder dan voorheen. Mensen hebben meer tijd om na te denken en merken dat ze meer behoefte hebben aan gezelschap, waaronder het gezelschap van dieren. “Het ironische is dat onze huisdieren eigenlijk in dezelfde situatie zitten als wij. Namelijk dat we opgesloten zitten en ons suf vervelen”, aldus Reesink.  

Door de maatregelen van de lockdown is het ook niet meer mogelijk om puppycursus te volgen met je pup. Waar de cursisten eerst nog het veld op mochten met hun pups, gaat het nu vaak online of in groepjes van twee.

Na de coronacrisis zullen mensen wellicht minder tijd hebben voor hun hond dan tijdens de coronacrisis. Reesink: “Mensen hebben nu meer de tijd om na te denken over hun hond. Hopelijk passen ze na de lockdown deze kennis nog steeds toe.” Volgens Reesink bepaalt de duur van de lockdownhoe hecht een baasje is met zijn hond. Na zo’n periode zal een baasje al minder snel geneigd zijn om afstand te doen van het beestje

Het dierenasiel in Waalwijk verwacht dat er na de coronacrisis veel honden teruggebracht zullen worden door hun baasjes.

Ik begin te blaffen, te slopen, binnen te plassen en te poepen

Uit onderzoeken blijkt dat de band van een gezin door een hond beter wordt. Honden fungeren als een soort smeermiddel voor contacten tussen mensen. “Nu zit je boven op elkaar en lopen de spanningen in huis hoog op. Honden kunnen deze spanningen verminderen, legt Reesink uit, “Honden hebben ook een invloed op de mentale gezondheid. Het blijkt dat mensen met een hond gezonder zijn dan mensen zonder een hond.”  

Reesink: “Bekijk voordat je een hond aanschaft het ook vanuit het perspectief van de hond en niet alleen van jezelf, het baasje. Denk er goed over na want na de lockdown en coronacrisis krijg je gewoon weer je drukke baan terug.”