Steeds meer mensen zoeken relaties of intiem contact op dating apps. Aan het begin van COVID-19 was het algemeen bekend dat het steeds drukker werd op de apps. Het is nu iets minder dan een jaar verder, maar de lockdown is er nog steeds. Hoe zit het met de drang naar liefde?

Bijna alle publieke ontmoetingsplekken zijn dicht. Er zijn geen feesten meer, geen evenementen, geen clubs of kroegen waar je iemand tegenkomt. Het is moeilijk – niet onmogelijk – om in deze tijden een nieuwe vlam tegen het lijf te lopen. Het wordt voornamelijk opgezocht via datingsites, maar waarom doen mensen dat in deze tijden?

Ingrid Bergman, eigenaresse van relatiebemiddelingsbureau Het Relatiebureau, vertelt wat zij tegenkomt. “Mensen voelen zich eenzaam, waardoor ze des te meer voelen dat er geen partner is. En het gevoel dat alleen zijn toch wel heel alleen is”. Tegen alle verwachtingen in ziet ze een toename van de singles die contact opnemen.

“Er zijn twee groepen; de mensen die afwachtend zijn en mensen die dingen doen zoals ze gewend zijn. Afwachtende mensen bellen eerst een tijdje met elkaar. Iedereen is wel voorzichter nu”, legt Bergman uit over het proces tijdens corona. “De behoefte is hetzelfde als altijd, maar mensen worden nu wat meer met hun neus op de feiten gedrukt.”

Scholier Zara Frissen (18) zit zelf op Tinder. Ze heeft Tinder in eerste instantie niet gedownload door corona. Toch merkt ze wel op dat er niet veel andere opties zijn. Door COVID-19 is haar behoefte naar sociaal contact gegroeid.

“In eerste instantie was ik op zoek naar een relatie. Vriendinnen gaven wel aan dat je daar niet voor op Tinder moet zijn en dat merkte ik al snel. Nu ik Tinder een paar maanden heb, weet ik niet meer wat ik echt wil”, vertelt ze over haar kijk op daten. “Wat ik wel gevonden heb is heel veel teleurstelling en dat ik weinig begrip heb voor de werking van het mannelijk brein. Sommigen jongens snap ik echt niet.”

visual

Ondanks dat het daten een stuk lastiger is geworden, laat niet iedereen zich weerhouden. Bij sommige koppels leidt het daten zelfs tot een succes. Zoals bij Arjan en Indah en Max en Tess. Zij vertellen hoe hun relatie tot stand is gekomen in deze tijd.

Sociaal contact moet voornamelijk online momenteel. Is het gebruik van datingsites toegenomen in deze lockdown? John Meuffels, eigenaar van van 50plus match en pepper.nl, vertelt wat hij merkt op zijn platforms. 

Door Celine Teusink en Milou Peelen