Veel studenten zijn door de coronacrisis op zichzelf aangewezen, of je nu op jezelf woont of nog thuis. Normaal onderhouden zij hun sociale contacten onder andere via een studenten(sport)vereniging, maar ook dat ziet er nu heel anders uit. Hoe blijven de verenigingen in contact met elkaar en hoe voorkomen ze dat studenten eenzaam worden?

Door Jasper Droge en Jaël van der Aa

Het gaat niet zo goed met studenten volgens Denise van de Sant, preses van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Ze licht toe dat veel studenten zich eenzaam voelen, maar er zijn nu wel alternatieven om af te spreken. “Veel studenten houden contact door samen te gaan wandelen. Natuurlijk wel op anderhalve meter.”

1 op 3 studenten beoordeelt zijn leven met een zware onvoldoende, blijkt uit onderzoek van het Insterstedelijk Studenten Overleg. 293 van de 7500 ondervraagde studenten geeft aan dat de coronamaatregelen hen in het persoonlijke leven raakt. Eén van de dingen die enorm wordt gemist door studenten is in groepsverband sporten. In het onderzoek staat ook dat studenten zich eenzaam voelen door de constante isolatie. Volgens respondenten heeft het tekort aan sociaal contact en betrokkenheid bij de studie een schadelijk effect op de mentale gezondheid.

Behoefte aan contact

Van de Sant vertelt dat er veel behoefte is aan sociaal contact onder studenten. Zo zijn de aanmeldingen voor studentenverenigingen dit jaar zeker toegenomen. “Veel studentenverenigingen kregen meer aanmeldingen dan ze aankonden.”

De LKvV vertegenwoordigd 48 studentenverenigingen – en 44.000 studenten. Bij deze verenigingen is geen studentensportvereniging betrokken.

Meer zin om te sporten

Bij FOSST, de Tilburgse studentensportraad, worden alle sportende studenten vertegenwoordigd. Evi van Arragon, voorzitter van FOSST, vertelt dat studenten meer zin hebben om te sporten. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld nog met z’n tweeën tennissen als één van de weinige sporten, volgens Van Arragon. “Het is wel echt alleen samenkomen om te sporten. Studenten mogen niet bij de tennisbanen blijven hangen.”

De voorzitter van de Tilburgse sportraad vertelt dat er ook online sportactiviteiten worden georganiseerd. Verenigingen proberen ervoor te zorgen dat hun leden actief blijven. “De leden kunnen zelf kiezen of ze meedoen of niet, niets is verplicht.”

Studentenroeivereniging Vidar in Tilburg verzorgt nog contactmomenten om te sporten. Zo mogen leden van de vereniging binnen de maatregelenroeien. Roeicoach David Beijer vertelt hoe de coronacrisis invloed heeft gehad op hun studentenroeivereniging.

Contact (onder)houden

Niet alleen sportverenigingen zorgen voor contactmomenten met elkaar. De ‘gewone’ studentenverenigingen proberen hun leden ook zoveel mogelijk contact te bieden. Preses Van de Sant: “Niet veel leden zeggen hun lidmaatschap op in deze tijd. Het – weinige – sociale contact dat er is, is nu alleen maar fijn.”

Toch zijn er studenten die hun lidmaatschap wél opzeggen in deze tijd. Studente Merel Koen is sinds september lid van Nijmeegse Studentenvereniging Navigators. Vanwege de coronacrisis stopt ze bij de vereniging. Ze vertelt dat het bestuur van de  studentenvereniging echt wel z’n best deed. “Maar ik vind die online borrels gewoon geen reet aan.”

Volgens de preses van de LKvV is het lastig om contacten te onderhouden tijdens de crisis. Ze vertelt dat verschillende verenigingen online activiteiten plannen. “Ze organiseren online pubquizzen en er wordt een radioprogramma gepresenteerd.” Van de Sant licht toe dat verenigingen er alles aan doen om contact te houden met hun leden. Zo bellen verschillende bestuursleden van verenigingen alle eerstejaars om te vragen hoe het met ze gaat.

 

Studenten voelen zich eenzamer. Studentenverenigingen doen er alles aan om in contact te blijven met hun leden. Zo organiseren ze allerlei online activiteiten. Toch vinden sommige studenten dit niet genoeg, zij hebben behoefte aan meer (fysiek) sociaal contact. In deze tijd is dat niet in alle gevallen mogelijk en helaas gaat dat voorlopig ook nog niet veranderen.