Het nieuwe televisieprogramma ‘Over gewicht’ laat zien of afslankapparatuur werkt om kilo’s kwijt te raken. “Als laatste redmiddel grijpt iemand met overgewicht naar afslankapparatuur. Sporten of een dieet volgen kost ze dan teveel moeite”, zegt voedingsdeskundige Miriam van Reijen.

Onder infraroodlicht met een grote plastic zak aan, afslankpillen of onder hypnose een maagverkleining krijgen. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het nieuwe programma op NET5 zoekt uit of het werkt om gewicht te verliezen. Miriam van Reijen: “Je merkt dat mensen erin geloven. Ze denken dat ze alles geprobeerd hebben om gewicht te verliezen: een streng dieet volgen en sporten. Als niks werkt grijpen ze naar afslankapparatuur.”

Geduld

Maar juist doordat een dieet volgen en sporten ‘niet werkt’ is de keus voor afslankapparatuur makkelijk gemaakt, merkt Van Reijen op. Een trilapparaat kun je via internet al vanaf 30 euro thuis laten bezorgen en kost dus weinig moeite. Van Reijen: “Mensen zijn echt op zoek naar iets magisch. Ze willen gezond gaan leven en afvallen maar beseffen zich niet dat dat langzaam gaat.” Het afvallen en een levensstijl veranderen kost veel meer tijd volgens de Amsterdamse voedingsdeskundige: “Het geduld biedt hen dan teveel weerstand. Ze hopen dan af te vallen door afslankpillen of apparatuur.”

Onderschat

Een apparaat kopen om af te vallen is weinig moeite. “Het kost helemaal geen energie”, zegt Van Reijen, “en een dieet volgen samen met sporten is dan toch teveel gevraagd.” En de apparatuur werkt niet altijd, blijkt uit onderzoek van het nieuwe televisieprogramma Over gewicht. “Men onderschat die dure apparaten echt. Een dieet volgen en sporten blijft dan de best werkende manier”, aldus Van Reijen.