Italiaanse burgers kwamen in actie tegen het Festival di San Remo dat begin maart plaatsvond. Italianen vonden het onredelijk dat het jaarlijkse liedjesevenement door kon gaan terwijl de burgers al een jaar niet kunnen werken vanwege het coronavirus. “De regering heeft ons vernederd, de staat heeft ons verlaten, we laten onze stemmen horen”, aldus Movimentolmprese Italiano, protestorganisatie tegen het festival in San Remo. Het is een evenement dat dit jaar veel discussie opriep maar de situatie is genuanceerder dan op het eerst oog lijkt.

Het San Remo festival is één van de populairste zangwedstrijden van Europa en erg geliefd bij de Italiaanse bevolking. Begin maart vond de 71eeditie van het festival plaats. Toch zaten veel Italianen dit jaar niet te wachten op het festival dat jaarlijks georganiseerd wordt; veel burgers zitten al een jaar zonder werk. Daarom werd er geprotesteerd in de week waarin het festival plaatsvond. De protestactie werd georganiseerd door de Italian Trade Fair Association en kreeg de steun van MovimentoImprese Italiane, IoApro (United Business Confederation for Italy) “Veel Italianen zitten al een jaar thuis, daarom gaan wij de straat op om te laten zien dat wij ook bestaan. De overheid moet een keer naar de ondernemers en burgers kijken”, zegt Yuri Naccarella, initiatiefnemer van de demonstraties met zijn organisatie IoApro Italy. Toch was de sfeer in Sanremo tijdens het festival te overzien en rustig “Er is in Sanremo niks te doen en alles is gesloten dus de mensen zijn niet meer op straat. Vele inwoners volgende het festival binnen achter de televisie. Wel hadden er zich wat boze mensen verzameld rondom de restaurants en voor het Ariston theater maar daar bleef het naar mijn weten bij”, verteld een medewerker van het Office Du Tourisme in Sanremo.

Weinig steun van de bevolking

Op social media werd en wordt er door de Italiaanse burgers wel hevig gediscussieerd over het festival. Het werd een ‘schande’ genoemd dat het festival wel door kon gaan, maar dat de scholen dicht zijn. Ook werd er opgeroepen om niet meer te kijken naar de omroep RAI die het evenement organiseerde. Daarnaast was er vooral online nauwelijks sympathie voor de demonstraties die plaatsvonden tijdens het festival.

Famke Janssen
Famke Janssen

Er leek dus weinig steun voor de keuze om het Festival di Sanemo door te laten gaan. De locaties waar het evenement dan ook plaatsvond kleurde langzaamaan rood, maar daar scheen de organisatie niet van onder de indruk te zijn. In de aanloop van het festival kwamen een aantal zangers en  presentatoren naar Sanremo voor repetities en zij namen de tijd voor handtekeningen en foto’s zonder zich aan de maatregelen te houden. Het zorgde voor veel ophef in de media en onder de bevolking. Onder meer daarom werd er geprotesteerd in de week van het festival in de hoop dat de ‘staat’ de Italiaanse bevolking hoort. Toch was de televisiedienst Rai er van overtuigd dat als iedereen zich aan het anti-Covid protocol hield er geen besmettingen plaatsvonden. Op het moment zijn er dan ook nog geen besmettingen gemeld. Echter, is dat voor nu een tamelijk logische uitkomst aangezien de incubatietijd nog niet verstreken is.

Weergave van de Italiaanse cultuur

Ondanks de kritiek zijn er ook Italianen die aangeven dat het juist belangrijk was dat het Sanremo festival doorging dit jaar. Twitteraccount @Ohyeahyeahfire, fanaccount Sanremo festival: “Sanremo is meer dan een muziek festival of een tv-show. Het is niet alleen een wedstrijd met liedjes, het is een weergave van de Italiaanse cultuur. Het verandert door de decennia en met de Italiaanse sociale veranderingen mee. Ik heb het gevoel dat het daarom ook erg belangrijk was om het door te laten gaan dit jaar. De pandemie heeft ons niet beëindigd, Sanremo 2021 is het symbool voor onze veerkracht.” Ook Francesca Binfarè, freelance muziekjournalist bij onder andere GQ Italia, benadrukte het belang van het Sanremo festival. “We hadden iets ‘normaals’ nodig, behoefte aan rust en zuurstof.” verder beaamt Francesca dat er naast de culturele belangen waarschijnlijk ook financiële beweegredenen achter het festival zitten. “Rai is een bedrijf wat zijn geld moet verdienen met reclame dus het financiële aspect speelde mee . Maar daarnaast was het ook belangrijk voor de werknemers uit de entertainment wereld – die sinds maart gesloten is – die nu weer konden werken. Controverse is normaal en ik denk dat het belangrijk was om het Sanremo festival 2021 te houden.”

Famke Janssen & Sofie de Beijer & Dion Roessen