Dit jaar geen ouderen die stembiljetten uitdelen in het stembureau, maar jongeren. Om de risicogroep van corona niet bloot te stellen aan een eventuele besmetting, worden dit jaar veel jonge mensen ingezet om ID-kaarten en stempassen te checken. Een actie die georganiseerd is door onder andere jongerenorganisatie de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Deze drie studenten zijn 17 maart aan het werk in de stembureaus, en dit is waarom.

Wout Peeters

Voor Wout Peeters (21), student in Tilburg, was eerst vooral het geld aantrekkelijk. De bedragen die beschikbaar zijn variëren van 40 euro als je een stemmenteller bent tot aan 220 euro afhankelijk van de gemeente waar je werkt. Wout werkt in een ijssalon die tot enkele weken geleden voor een lange tijd dicht was. Een goede reden om daarom aan te melden als teller. “Ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe het achter de schermen er aan toe gaat met het tellen. Het voelt goed om op deze manier iets bij te dragen, en een leuke besteding voor de woensdagavond.”

Maar dat niet alleen vindt Wout belangrijk: “doordat ik zoals nu zo bewust bezig ben met het stemmen, ben ik me gaan realiseren dat ik representatie van de maatschappij in de Tweede Kamer heel erg belangrijk vind”.

Fabiënne Jansen

“Ik vind het belangrijk om lokaal betrokken te zijn in deze tijden”, Fabiënne Jansen (22) is 17 maart voor de eerste keer stembureau lid in het dorp Reusel. “Jongeren moeten meer betrokken worden bij de politiek. Als onze generatie massaal naar de stembus zou gaan, zouden we op ontzettend veel zetels invloed kunnen hebben.”

Fabienne vindt het initiatief van LKvV en LSVb een goed idee. Als ouderen ontlast kunnen worden door jongeren die minder risico lopen, werkt ze daar graag aan mee: “wij zijn de toekomst van dit land, dus wij moeten de touwtjes in handen gaan nemen.”

Amber van den Heuvel

Waar de twee bovenstaande studenten voor de eerste keer stemmen mogen tellen, doet de 24-jarige Amber van den Heuvel het al jaren in gemeente Gemert-Bakel. “Op mijn zestiende telde ik voor het eerst, toen was het een leuk zakcentje, maar nu kijk ik er altijd met veel plezier naar uit.”

Amber is niet alleen aanwezig met de Tweede Kamer verkiezingen, maar ook met de gemeenteraadsverkiezingen en de provinciale. Ze vindt het leuk om te zien wat er speelt in het dorp waar ze is opgegroeid: “in het stembureau krijg ik inzage in wat de mensen bij mij in de buurt belangrijk vinden”. Amber is door deze jaren heen als stembureau lid bewuster geworden van het politieke landschap: “Ik ben actiever geworden in het nadenken over de keuzes die ik maak. Ik denk dat meer jongeren hier baat bij zouden kunnen hebben”.