In deze coronatijd zijn er geen stembussen in gevangenissen. Dit zorgt ervoor dat gevangenen alleen per volmacht kunnen stemmen. En dat terwijl veel gevangenen niemand kennen om voor hen het juiste vakje in te kleuren. Daarom bedacht advocatenkantoor SKE uit Leiden, Den Haag en Rotterdam een speciaal platform. Zonder meetbaar succes, maar toch is het doel bereikt. 

Het is woensdag 10 maart als advocaat Anne Marie de Koning van SKE in een nieuwsbericht ziet dat er geen stembussen in de gevangenis komen. Het coronavirus maakt stemmen in de gevangenis niet mogelijk, is de conclusie van het bericht. Hierdoor kunnen gevangenen onder de 70 jaar alleen per volmacht stemmen.

Platform

De beslissing om geen stembussen in gevangenissen te plaatsen is tegen het zere been van De Koning. ,,Bijna alle gevangenen hebben stemrecht. Iedere stem moet worden uitgebracht. Als je gevangenen alleen per volmacht laat stemmen, moeten ze wel iemand kennen om dit te doen. Terwijl het heel goed kan zijn dat gevangenen niemand kennen”, zo vertelt de advocaat.

Daarom zet ze samen met andere advocaten van het kantoor een platform op. Vrijwilligers en gedetineerden kunnen zich via een formulier aanmelden, waarna het advocatenkantoor ze aan elkaar koppelt. In een telefoongesprek bepalen gevangene en advocaat of er een overeenkomst is. Als dit het geval is, stuurt de gedetineerde een volmacht met de kopie van het identiteitsbewijs naar het kantoor. Het kantoor zorgt er voor dat de volmacht bij de vrijwilliger terecht komt.

Tientallen mensen vullen het formulier op de site van het advocatenbureau in, vooral veel jongeren doen mee. Toch lukt het niet om een match te vinden, zo vertelt De Koning. ,,Uiteindelijk was het te laat om echt iets voor de gevangenen te betekenen. We hebben het platform donderdag bekend gemaakt, vrijdag is het online gegaan en al snel daarna kwamen de verkiezingen.”

Doel behaald

Toch is De Koning trots op het resultaat van het platform. Het doel, duidelijk maken dat er stembussen in gevangenissen moeten komen, is bereikt. ,,We zijn gebeld door allerlei media en ook een aantal directeuren van gevangenissen belden ons op.” De Koning hoopt dat de overheid het de volgende keer anders aanpakt. ,,Als je stemlokalen in kan richten in de vrije wereld, dan kan dat ook zeker in de gesloten wereld. En daar heeft de overheid het laten liggen.”

In een reactie stelt de Dienst Justitiële Inrichtingen ‘heel neutraal’ tegenover het platform te staan. ,,De Tweede Kamerverkiezingen is iets wat speelt. Wij faciliteren op welke manier je kunt stemmen, en dat kan in de gevangenis door briefstem of door volmacht. Als de student de volmacht wil gebruiken om voor een gevangene te stemmen, is dat prima.”