Bij de uitslag van Nederlandse Scholierenverkiezingen die op 16 maart bekend werd gemaakt, kwamen de VDD en D66 ook als winnaars uit de bus.

Ruim 50 duizend leerlingen brachten hun stem uit tijdens de Scholierenverkiezingen. Deze worden jaarlijks vlak voor de echte verkiezingen georganiseerd door ProDemos om de politieke betrokkenheid onder jongeren te vergroten. Het is goed dat jongeren al vroeg nadenken over wat ze willen stemmen, legt Hanne de Haan, communicatieadviseur bij ProDemos uit: “Als ze nu al leren wat het belang van stemmen is, hopen we de kans te vergroten dat ze later ook naar het stemhokje gaan.”

Met 24 zetels gaat de derde plek bij de scholieren naar GroenLinks. Zoals het er nu naar uitziet, haalde de partij er bij de officiële verkiezingen slechts acht. VVD en D66 verdienden bij de Scholierenverkiezingen respectievelijk 32 en 27 zetels. Een uitslag die redelijk overeen komt met de prognoses. Volgens De Haan is een mogelijke verklaring voor de overeenkomsten dat scholieren de politieke voorkeur van hun ouders overnemen.

Politiek heeft bij jongeren een wat stoffig imago. De Scholierenverkiezingen proberen ervoor te zorgen dat jongeren de politiek interessanter vinden. Christinemindel ten Napel staat op haar zestiende al op de kieslijst van de politieke partij JONG. Tijdens de campagne sprak zij met veel jongeren. Ze merkte dat thema’s als klimaat, onderwijs en gelijkheid al heel erg leven bij de jeugd. “Jongeren hebben vaak veel te zeggen, maar je moet ze wel een kans geven.”

Door Demi van Rooij en Isa Martens