Uit onderzoek van Kantar blijkt dat onder de nieuwe stroom beleggers relatief meer jongeren zijn dan voorgaande jaren. Reg van Steen, Senior Client Director bij Kantar ziet beleggen op jonge leeftijd als een verstandige manier om te investeren in je toekomst.

Er zijn verschillende redenen voor deze groei aan jonge beleggers. Volgens Van Steen is een van die redenen de coronacrisis. “De lockdown zorgt ervoor dat mensen zich vervelen en zich bijvoorbeeld gaan verdiepen in hoe ze ‘makkelijk’ geld kunnen verdienen. Sociale media en de daarbij horende drang om te delen waar je je mee bezig houdt, speelt ook een belangrijke rol. Als jongeren anderen horen over het fenomeen beleggen willen ze er zelf ook sneller aan meedoen. Een andere reden hiervoor is het groeiende aanbod aan apps waarmee te beleggen.”

Volgens van Steen is Nederland een spaarland. “Maar alleen sparen levert niks meer op. Om echt vermogen op te bouwen, moet je je kansen spreiden. Een stukje sparen en een stukje beleggen.” Wel benadrukt hij dat jongvolwassenen zich ook bewust moeten zijn van de risico’s: “Maak gebruik van het online aanbod om informatie in te winnen. Je moet niet zomaar ergens instappen zonder te weten wat je doet.”

Lieke Nusteling heeft haar eigen YouTube kanaal Millennialmindsetnl waar ze video’s maakt over financiën en investeringen. Ze begon zelf op haar 22e met beleggen. “Ik heb me eerst ruim anderhalf jaar ingelezen over beleggen. Dit raad ik iedereen ook aan, het gaat om je eigen geld dus je moet wel weten waar je aan begint.”

Nadelen bij het beleggen heeft ze zelf niet ervaren. Toch is ze haar YouTube kanaal gestart omdat ze merkte dat niet iedereen zich bewust was van de risico’s. “Iemand moet op de hoogte zijn van de mogelijkheden, maar ook de risico’s en de kosten. Wanneer je geen financiële buffer hebt of gevoelig bent voor de schommelingen op de beurs kun je beter niet gaan beleggen. Maar met de juiste mindset is het voor jongvolwassene juist goed om zo vroeg mogelijk te beginnen, dan heb je nog een hele lange horizon voor je.”