Steeds meer jongeren zien in cryptocurrencies – ook wel digitale valuta genoemd – de ideale spaarrekening. Met beleggen in de digitale muntsoorten hopen sommige studenten zelfs hun studieschuld straks te kunnen afbetalen.

Een van de studenten die besloot om in crypto te investeren is Kjeld Keltjens (25). Kjeld volgt de master International Management aan Tilburg University en in 2017 belegde hij voor het eerst in crypto. ‘’Het begon voor mij met de hype rondom Bitcoin in 2017; mijn vrienden hadden het er veel over en zo is mijn interesse ontstaan. Toen besloot ik dus om er zelf ook in te gaan beleggen.’’ Vlak voor de crash in 2018 haalde Keltjens zijn geld uit de cryptomarkt met een mooie winst van duizend euro. Begin 2020 besloot hij om opnieuw om te beleggen in de digitale valuta. ‘’Met sparen verdien je op dit moment niks, dus het is interessant om naar andere opties te kijken. De cryptomarkt is natuurlijk nog erg nieuw en de fluctuaties zijn erg groot, maar op de lange termijn denk ik dat het erg interessant is om er in te investeren.’’ Met een rendement van 25 procent heeft Kjeld al een mooie winst behaald op zijn investeringen. Maar zo ziet hij het zelf nog niet. ‘’Het is pas winst als ik het geld er ook weer uit haal, en op dit moment laat ik het nog staan met de verwachting dat ik er op de lange termijn meer rendement uit zal halen.’’

Opgroeien met crypto

Onlangs werd bekend dat Tesla, het bedrijf van Elon Musk, anderhalf miljard dollar in Bitcoin had geïnvesteerd. Niet alleen jongeren maar dus ook particulieren en bedrijven tonen steeds meer interesse in cryptovaluta. Justin Kool is directeur van Blockchain Traders, een bedrijf dat ondernemingen en particulieren helpt bij het beleggen in cryptocurrencies. Hij vindt het geen verrassing dat er zo veel jongeren zijn die nu besluiten om te beleggen in crypto. ‘’Ik denk dat je er misschien een beetje mee opgegroeid moet zijn om het te begrijpen. Vandaar dat veel jongeren makkelijk in de wereld van cryptocurrencies stappen. Ouderen hechten vaak meer waarde aan tastbare zaken en voor jongeren speelt dat minder. Toch zie je ook bij ouderen dat ze geïnteresseerd raken in crypto op het moment dat ze zich er verder in verdiepen.’’

Niet zo makkelijk als het lijkt

Met mooie verhalen over hoog rendement en hoge winsten is de populariteit van de cryptomarkt in korte tijd erg toegenomen. ‘Bitcoin enthousiast’ Stefan Taubert ziet ook risico’s bij de toenemende interesse onder jongeren. ‘’Het is voor iedereen erg makkelijk om in crypto te beleggen, maar dat betekent niet dat het ook makkelijk is om er geld mee te verdienen. Het is altijd belangrijk om je ergens goed in te verdiepen voordat je er geld in stopt en niet iedereen doet dat.’’  Het blijft volgens Taubert belangrijk dat mensen niet zomaar al hun geld investeren. ‘’Zorg altijd dat je het doet met geld dat je ook kunt missen, daarmee houd je het risico erg klein.’’ 

Investering voor de toekomst 

International Business student Jip Wijnen (21) ging de uitdaging aan en belegde in 2017 voor het eerst in cryptocurrency. ‘’Ik begon toen heel kleinschalig tijdens de eerste peak van Bitcoin. Ik besloot in 2018 om er mee te stoppen omdat de markt toen crashte. Eind 2020 heb ik het weer opgepakt, omdat je toen ook weer zag dat de markt aan het groeien was.’’ Sinds hij weer is gaan beleggen in crypto heeft Jip zijn investering van duizend euro verdubbeld. Maar ook hij laat zijn investeringen nog staan. ‘’Ik zie het echt als iets voor de lange termijn. De cryptomarkt is nu nog erg nieuw en dat zie je ook aan de schommelingen die er dagelijks plaatsvinden. Ik denk zelfs dat in de toekomst cryptocurrencies een grotere rol zullen gaan spelen en daarom laat ik mijn investeringen op dit moment nog staan.’’ Jip merkt ook dat veel van zijn vrienden geïnteresseerd zijn in het beleggen in crypto. ‘’Ik denk dat veel jongeren het zien als een extra inkomstenpost, het is natuurlijk ook erg makkelijk om erin te stappen dus de drempel is erg laag.’’

Studieschuld afbetalen

De vraag blijft of het straks mogelijk is om met beleggingen in crypto je studieschuld af te betalen. Justin Kool denkt van wel: ‘’Het is zeker mogelijk. Er zijn op de cryptomarkt heel veel mogelijkheden om geld te verdienen. Er zijn de laatste jaren ook heel veel miljonairs bijgekomen dankzij beleggingen in crypto. Maar het is altijd opletten geblazen, want als er veel geld te verdienen is, is er ook veel risico. Dus zorg vooral dat je je goed inleest en start met geld dat je kunt missen.’’

Aron Kleeven