Het Rode Kruis organiseert de #skipjecoronadip-themamaand.  Het doel van deze themamaand is jongeren een positievere mindset aanleren, omdat de hulporganisatie ziet dat steeds meer jongeren last hebben van motivatieproblemen.

“De lockdown heeft een groot effect op iedereen, maar vooral op jongeren. We hopen met deze themamaand wat positiviteit en vrolijkheid in de coronatijd te brengen”, vertelt Alberta Opoku, woordvoerder van het Rode Kruis. “We verwachten niet dat we mentale problematiek als depressie kunnen oplossen, maar we denken wel dat dit initiatief kan helpen tegen een dipje.”

De themamaand is een vervolg op de zeven dagen lange #skipjecoronadip challenge die in februari plaatsvond. Toen deden er ruim 12 duizend mensen mee. Voor het Rode Kruis een teken dat er zeker behoefte is aan extra aandacht voor de mentale gezondheid. 

Tijdens de themamaand, die 5 april van start gaat, werken de betrokken psychologen iedere week met een overkoepelend thema, zoals ‘je energie’. Tijdens deze week krijg je tips, opdrachten en informatie om een positievere mindset te creëren. Jongeren kunnen zich gratis inschrijven en samen ervaringen uitwisselen in een besloten Instagramgroep.

“Jongeren kunnen zeker baat hebben bij dit soort initiatieven”, bevestigt studenten psycholoog Daniëlle Verroen. “Focussen op het positieve is iets wat ik mijn cliënten ook laat doen. Dit soort initiatieven zijn niet voldoende als je kampt met serieuze mentale problematiek, maar ze kunnen absoluut een positief effect hebben op de gemoedstoestand.” Volgens Verroen is zo’n themamaand vooral ook goed omdat jongeren een duidelijke reden hebben om met elkaar in gesprek te gaan. “Praat over wat je dwars zit, dat helpt enorm.”