De nieuwe subsidieregeling voor de evenementenbranche is geen oplossing voor elk evenementenbureau. De subsidieregeling, waarvoor 385 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld door het kabinet, moet voor meer zekerheid zorgen in de evenementenbranche.

Er zitten een aantal voorwaarden aan deze subsidieregeling. Zo geldt de regeling enkel voor de evenementen waarvoor er bij de voorgaande twee edities een annuleringsverzekering is afgesloten. Daarnaast komen de evenementenbureaus alleen in aanmerking voor de regeling als het evenement wordt verboden door de Rijksoverheid vanwege de toestand van het coronavirus, en de organisatie als gevolg daarvan het evenement annuleert. Ook moet het evenement plaatsvinden in de periode tussen 1 juli 2021 en 31 december 2021. De organisatie van het evenement ontvangt in dat geval 80% van de kosten terug als gift. Voor de overige 20% kunnen de evenementenbureaus een lening afsluiten met 2% rente.

Niet elk evenementenbureau voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden. Paul Nipius, directeur bij evenementenbureau Peen, komt niet in aanmerking voor de subsidieregeling. ‘’Ik had er wel op gehoopt, maar de regeling sluit helaas een groot deel van de evenementen uit. Het is onduidelijk wat we kunnen verwachten van de zomer. Ik heb zin om de boel weer op te starten, maar ik ben tegelijkertijd huiverig omdat ik niet weet waar het heen gaat’’, aldus Nipius. Ook Wendy van de Beurcht van Bureau van Evenementen ziet de evenementen in de zomertijd somber in: ‘’De evenementen zijn zo vaak geannuleerd of uitgesteld, dat wij nu niks durven te plannen. Wij wachten het af, wij hebben echt meer zekerheid nodig.’’ Om hoeveel evenementenbureaus dit gaat is onduidelijk.