Dansen in een leeg museum: studenten van de Fontys Dance Academy doen het in museum De Pont in Tilburg. Vanaf vandaag bewegen verschillende dansstudenten tussen de installatie van kunstenares Rita McBride. “De grote vlakken doen me denken aan de vakken die je vandaag de dag op straat ziet, wanneer je afstand moet houden.’’

National Chain 2020/Social Practices, Rita McBride, Alexandra Waierstall, Fontys Dance Academy. De Pont Museum, Tilburg. Photo: Rene van der Hulst.

Dansen in een kunstwerk zien de danseressen als een mooie uitdaging. Katya danst mee in het project getiteld  National Chain 2020/Social Practices: “Het raster daagt ons uit om op verschillende hoogtes te dansen. Wanneer je rechtop danst, kan je tegen het raster botsen. Het kunstwerk is fragiel, dus je kan er niet met je lichaamsgewicht op leunen. Het is de uitdaging om zo te bewegen, dat je gebruikt maakt van de openingen en de ruimte onder het raster.’’

De improvisatiedans die de studenten opvoeren in De Pont, is zowel uitvoering als repetitie. “Thuis repeteren voor deze improvisatie, kan bijna niet’, vertelt Jolanda. “Wanneer je improviseert, maak je gebruik van de ruimte. Deze zaal is zo uniek, dat je thuis niet kan aanvoelen wat voor bewegingen in het museum passend zijn.’’

Katya vult haar aan: “Zodra je de zaal in komt, begin je met je uitvoering. Wanneer je de zaal verlaat, krijg je direct feedback van de choreograaf. Die feedback kan je de volgende keer toepassen’, legt Katya uit.

De tekst gaat onder de Instagrampost verder.

Bezoekers
Momenteel zijn er door de huidige lockdown in museum De Pont geen bezoekers welkom. Jolanda: “Natuurlijk vind ik het jammer dat mensen niet mogen komen kijken. Ik mis de energie die ik krijg van bezoekers.’’

Anderzijds genieten de studenten van de ruimte die vrij is, doordat er geen bezoekers lopen. “Juist omdat er alleen dansers zijn, voel ik me verbonden met de anderen en de ruimte’, vertelt dancestudent Katya. “In een grote zaal beweeg je anders dan in je kleine studentenkamer. Wanneer ik hier dans, ben ik even helemaal in het moment.”

Maatregelen
“We dansen in kleine groepjes van een paar studenten per twee uur. Vanmorgen dansten ik en Jolanda met zijn tweeën,’ vertelt Katya uit. “We dansen in kleine groepjes, zodat we voldoende ruimte hebben om afstand te houden’, vult Jolanda aan. ‘‘Ik vind het heel fijn om weer met iemand samen te kunnen dansen. De afgelopen tijd heb ik veelal alleen op mijn kamer gedanst. Nu word ik tijdens het bewegen weer geïnspireerd door een andere danser.’’

Katya: “Repeteren met al de maatregelen, vind ik fascinerend. Het kunstwerk waar we bij dansen, bestaat uit grote vlakken. Ze doen me denken aan de vakken die je vandaag de dag op straat ziet, wanneer je afstand moet houden. Zo zie ik de parallel tussen het dansen en de buitenwereld.’’

Jolanda: “De komende week ga ik nog verschillende keren dansen in De Pont. We hopen dat we ook nog een keer kunnen dansen voor toeschouwers. Door corona is het de vraag of dat kan gaan gebeuren. Mocht dat niet lukken, dan is een livestream misschien mogelijk.’’