De Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) organiseert aanstaande woensdag een sportdag voor al haar leerlingen en docenten. Een opvallende gebeurtenis in tijden als deze. Hoe gaat dat er uitzien, met inachtneming van de huidige maatregelen?

Online, online, online. Dat is voor de meeste studenten al maandenlang de realiteit. Daar komt nu verandering in: voor alle leerlingen van de Hogeschool voor Journalistiek is er woensdag de kans om samen te komen. Niet op school, maar op het sportveld.

De docenten van FHJ vonden het hoog tijd om iets voor hun studenten te regelen. “De motivatie is bij iedereen gewoon verdwenen. Met dit evenement hopen we de interactie terug te halen die iedereen zo mist. Geheel volgens de reglementen”, aldus Sabrina van Willigenburg, docent en studieloopbaanbegeleider bij Fontys.

Veiligheid

Van Willigenburg: “Ze willen natuurlijk het liefst naar school, maar dat kan echt nog niet.” Dus dan maar een sportdag. Want sporten mag volgens de overheid weer, onder de 27 jaar. Eerder bedacht een groep docenten al een ander plan, maar dat werd afgekeurd vanuit de directie. Nu gaat het écht gebeuren, op het terrein van Hockeyclub Tilburg. Is het dan wel veilig?

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door RAAK Tilburg (@raaktilburg)

Ciel Hesen (21) is student aan de hogeschool en organiseert mede: “We hebben bij het introductiekamp een vergelijkbare sportdag gehouden, waarbij alle maatregelen aangehouden werden. Anderhalve meter tijdens én buiten het sporten.” Het idee is om dat nu wederom aan te houden. “Het terrein is groot genoeg; we kunnen zelfs maximaal tweehonderd man veilig ontvangen.”

Hesen kwam op het idee om mee te helpen tijdens een gesprek met de propedeusebegeleider. Samen met twee andere studenten van studievereniging RAAK bood ze haar hulp aan om iets voor haar schoolgenoten te organiseren: “Voor iedereen om mij heen is het van groot belang dat we elkaar in het echt kunnen zien.”

Programma

“Het wordt een heel divers programma, met sport en spelletjes voor iedereen.” Hesen raadt de sportdag voor iedereen aan, ook degenen die niet van sporten houden. Touwtrekken, nattesponsspellen en allerlei gekkigheid: het is niet alleen maar competitiespel.

Het sportgedeelte lijkt de jongeren ook niet af te schrikken. Kaylee (23) is derdejaars op de opleiding en is naar eigen zeggen totaal niet sportief: “Ik heb iedereen al zo ontzettend lang niet gezien. Daardoor kijk ik ook niet tegen het bewegen op. Het gaat vast leuk worden, daar heb ik geen twijfels over.”

‘Het belangrijkste is dat we eindelijk weer in contact komen met elkaar’

Ook studente Manon (19) kijkt uit naar de samenkomst: “Het belangrijkste is dat we eindelijk weer in contact komen met elkaar. Ik sport ook niet heel veel, maar ik vind het super dat we elkaar weer onder ogen kunnen komen.” Helemaal voor de eerstejaars studenten is dit evenement een unicum; zij begonnen hun schoolcarrière vrijwel volledig online.

Het vertrouwen in de veiligheid is in ieder geval aanwezig bij de deelnemers. Manon: “Ik denk dat het helemaal goed moet komen. Het is echt een ruim veld waar je makkelijk afstand kunt houden van elkaar.” De organisatie zorgt er ook voor dat de groepen niet allemaal tegelijk het veld opstormen en verlaten; om beurten zullen de deelnemers komen en gaan.