De coronamaatregelen houden nog een maandje langer aan, maar op de basketbalveldjes was er al tijden geen sprake van kleine groepjes. De street courts puilen uit van de mensen die ondanks de maatregelen toch samenkomen in de lockdown.

We kunnen nog steeds niet overal terecht om te sporten en veel mensen zoeken daarom zelf de beweging op. Zo ook op de basketbalveldjes, waar het soms aardig volloopt. De fanatieke spelers komen regelmatig samen en de drukte is opmerkelijk. “Als het mooi weer is, staan we hier soms wel met twintig man”, aldus een van de spelers in het Spoorpark in Tilburg, die liever anoniem* blijft.

Een dergelijke samenkomst is officieel verboden. Bij een normaal potje basketbal is het ook vrijwel onmogelijk om anderhalve meter te houden. Toch lijkt dat geen probleem voor de sporters: “Wij zijn echt niet bang voor corona. Het is gewoon fijn dat we toch iets te doen hebben.”

Op het veldje in het Oranjepark in Dordrecht is het ook raak. Tegen het eind van de dag verzamelen de meeste sporters zich en groet men elkaar met high-fives. Wanneer er een politiebusje langsrijdt, kijken ze niet eens op en sporten ze rustig op minder dan anderhalve meter verder. “Ja, de politie komt hier wel vaker, maar ze doen nooit iets.”

Vertrouwen in handhaving

Marc van Wijnen, woordvoerder van de burgemeester in Dordrecht, wijst de sporters graag op de regels: “Het is niet acceptabel dat volwassen mensen op minder dan anderhalve meter afstand samenkomen. Maar tot nu toe horen wij niets vanuit de handhaving of politie over de basketbalveldjes.” Van Wijnen vertrouwt erop dat zij hun werk goed doen en de overtreders aanspreken.

Mensen zijn wel verantwoordelijk voor hun eigen gedrag, volgens de woordvoerder. “Sporten is gezond, maar niet als je er corona van krijgt. Iedereen moet zich aan de regels houden en ik roep mensen daarom ook graag op om rekening te houden met de huidige situatie. Alleen samen komen we hier doorheen.”

*= naam is bekend bij de redactie.