De studenten Tijanni, Milan en Jeffrey houden zich bezig met beleggen. De risico’s die daarmee gepaard gaan, nemen ze maar al te graag. ‘’Ik laat geld juist graag voor mij werken.’’

Studenten in Nederland zijn sinds de coronacrisis steeds meer gaan beleggen. Dit doen zij soms van de studielening van DUO, die momenteel op 0% rente staat.

Tijanni van Groeningen (21), student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht

”Ik was 16 jaar toen ik voor het eerst ging beleggen in cryptomunten. Dit deed ik samen met een vriend. Ik investeerde op dat moment vooral kleine bedragen, omdat ik dat makkelijker kon missen. Eind 2017 stortte de hele markt in, en heb ik er een aantal jaar niks meer mee gedaan. Ik was destijds nog vrij jong, en ik raakte ook geld van mijn familie kwijt. Dit was heel demotiverend, waardoor ik er wel even van moest bijkomen. Ik zeg sindsdien ook dat ik alleen beleg met mijn eigen geld, want dat is totaal mijn eigen risico. Ik ben daar wel een stuk volwassener in geworden.

Afgelopen jaar ben ik er weer mee begonnen, omdat ik toen het gevoel kreeg dat het weer een stuk beter ging met de markt. Beleggen brengt ook een kick met zich mee. Het is spannend om met geld te speculeren. Dit miste ik de afgelopen jaren wel. Het is iets om naar uit te kijken, en ik vind het ook leuk om te doen. Daarnaast levert het natuurlijk een leuk zakcentje op.

Ik beleg in crypto en ik heb een aantal aandelen. Ik blijf op de hoogte via Reddit, hier worden continu jaarverslagen gedeeld. Daarnaast volg ik de websites van de grote bedrijven. Hier ben ik zo’n 1,5 uur per dag mee bezig. Lenen van DUO om te beleggen is mijn ergste nachtmerrie. Er is namelijk geen garantie dat je geen geld kwijtraakt, dus dat risico lijkt mij veel te groot. Ik doe het alleen met geld dat ik zelf heb en ik kwijt mag raken. Ik beleg ook met het idee dat als ik er iets ingooi, ik het al kwijt ben. Zo houd ik de mogelijke teleurstelling heel laag.’’


Milan Boot (23), student Rechten aan de Juridische Hogeschool in Tilburg

‘’Ik ben begonnen met beleggen in augustus 2020, nadat ik mij er een langere tijd in heb verdiept. Ik vind geld belangrijk, maar ik merk dat mijn geld steeds minder waard wordt door de inflatie. Ik had een behoorlijk spaarcentje op de bank staan waar ik hard voor heb gewerkt. Dit geld wilde ik investeren in iets waardoor de waarde van mijn geld gelijk blijft, of juist meer wordt. Beleggen is een hobby geworden waar ik graag tijd voor vrij maak.

Ik beleg enkel met geld dat ik extra over heb. De markt kan namelijk tijdelijk dalen. Je moet niet vanwege een onvoorziene situatie je geld nodig hebben en je aandelen moeten verkopen, omdat je anders niet rond komt. Ik vind het zelf zonde om niks te doen met mijn geld, ik laat geld juist graag voor mij werken . Ik ben vroeg begonnen zodat mijn vermogen niet stil staat. Ik denk niet dat het dom is als je leent van DUO om te beleggen, zolang er maar een weloverwogen keuze is gemaakt.

Ik ben mij er ook van bewust dat beleggen risico’s met zich mee brengt. Dit ligt echter wel aan de manier waarop je belegt. Het risico is groter in specifieke bedrijven of sectoren. Ik zorg ervoor dat ik veel spreiding creëer en genoeg cash houd zodat ik kan investeren. Je leert door het beleggen enorm veel van de markt en leert ook goed met geld om te gaan. Ik ben een stuk bewuster geworden van mijn eigen vermogen.’’

Jeffrey Keij (23), student Toegepaste Psychologie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven

”Ik ben pas in januari 2021 begonnen met beleggen, nadat ik mij er onder andere in heb verdiept door fora op Reddit en video’s op YouTube. Ik vond het eigenlijk zonde om geld te sparen op een spaarrekening, terwijl je daar tegenwoordig bijna niks meer voor krijgt. Zo staat het geld eigenlijk stil. Nadat ik mij er wat verder in heb verdiept, heb ik het eerst geprobeerd met een klein bedrag. Hier kreeg ik al snel winst op, dus besloot ik om meer tijd te steken in het beleggen. Ik check de koers meerdere keren per dag en ik lees artikelen, maar ik ben er niet veel tijd aan kwijt.

Ik houd zeker ook rekening met de risico’s van beleggen. Ik vind het belangrijk om te weten wat je doet, maar ook waar je je geld in stopt. Ik vind het leuker om mijn geld te investeren in een project waar ik zelf ook interesse in heb, en niet alleen willekeurige crypto. Om mezelf in te dekken, stel ik doelen. Wanneer bepaalde percentages behaald worden, pak ik de winst. Zo ben ik minder kwetsbaar voor een hard dalende koers. Dit was op het begin wel verleidelijk, omdat je in de eerste periode vooral winst pakt. Als je de volgende dag wakker wordt en al het geld is weg, dan schiet je toch even in de stress. Het is dus belangrijk dat je koel blijft en dat je bij de afspraken blijft die je met jezelf gemaakt hebt. Als je dat niet kan, moet je er niet aan beginnen.’’

Wil je meer lezen over de populariteit van beleggen onder studenten? Lees dan ook over beleggingsapps en waarom beleggen onder jongvolwassenen steeds populairder wordt.