Het coronavirus zorgt voor een ongezondere levensstijl en de daarbij horende coronakilo’s. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlanders minder bewegen en meer aankomen sinds de pandemie. Studenten ervaren dit probleem sterk en balen hiervan.

30 procent van de Nederlandse bevolking is aangekomen sinds de uitbraak van het coronavirus, blijkt uit onderzoek van het RIVM.  Benthe (21) woont in Arnhem en herkent zich in dit probleem. Sinds het begin van de pandemie merkt ze dat ze ongezonder is gaan leven. “Ik ben aangekomen tijdens corona. Dat vind ik heel vervelend,” vertelt Benthe. Dit heeft volgens haar voornamelijk te maken met ongezond eten. Nu ze op kamers woont, moet ze zelf koken. Echter bestelt ze vaker eten. Dit heeft te maken met de ontbrekende motivatie die Benthe ervaart sinds ze online les krijgt. Het grotendeels thuiszitten zorgt voor minder puf om iets te ondernemen en heeft daarmee een negatief effect op haar dagelijks leven.

Yvonne van de Ven is oefentherapeut Cesar en leefstijlcoach. Ook zij merkt dat er veel mensen worstelen met hun ongezondere levensstijl tijdens de pandemie. Van de Ven geeft aan dat mensen het afgelopen jaar meer zijn gaan snacken. De reden hiervoor is dat eten vaak wordt geassocieerd met gezelligheid. “Nu er minder leuke dingen in het leven zijn, proberen mensen dat op te vullen met lekkere hapjes.”

Bewegingsvermindering

Naast het ongezonde eten mist Benthe de lichamelijke beweging die ze heeft met sporten. De hockeyclub waar ze voor speelt werd tijdelijk gesloten vanwege de maatregelen. “Normaal gesproken kan ik het ongezonde eten wel compenseren met sporten, maar dat heb ik nu een hele tijd niet gedaan.” Sinds de versoepelingen van begin deze maand beweegt ze pas weer intensief.

Niet alleen Benthe kampt met dit probleem. 38 procent van de jongvolwassenen sport minder sinds zij niet naar hun sportclub kunnen. 61 procent van deze leeftijdsgroep geeft hierbij aan zich fysiek minder fit te voelen nu ze nauwelijks sporten. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van sportorganisatie NOC*NSF.

Van de Ven legt uit waar de bewegingsvermindering vandaan komt: “Toen de sportscholen sloten, konden mensen minder makkelijk met elkaar sporten. Dat haalt toch een stok achter de deur weg. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om thuis iets te doen. De motivatie om hier naar te zoeken, moet er dan alleen wel zijn.”

Adviezen voor gezond leven 

De leefstijlcoach begrijpt dat het moeilijk is om jezelf te motiveren om gezonder te leven in deze tijd, maar volgens haar zijn er verschillende manieren waarop dit laagdrempelig kan. In onderstaande illustratie geeft ze enkele tips.

Aandacht voor je levensstijl

Van de Ven streeft ernaar om jongeren bewuster te maken van het belang van een gezonde levensstijl. “Medische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten waren vroeger voor oude mensen. Nu krijgen ook jongvolwassenen hiermee te maken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.”