Virtueel wielrennen, oftewel eRacing is in opkomst. Door de coronacrisis zoeken sportfanaten een alternatief op wielrennen in groepen. Dat is ook in Nederland het geval, Lieven Anthonise richtte eRacingTV op. Een platform dat wedstrijden op niveau organiseert en deze live uitzendt. eRacing game Zwift is de populairste optie onder sporters, Het bedrijf meldt dat het aantal gebruikers in 2020 met zo’n 270% is toegenomen.

eRacing via Zwift groeide uit tot een prachtige quarantaine sport. Met een hometrainer en een maandelijks abonnement op je telefoon of laptop kun je gemakkelijk vanuit de woonkamer door Frankrijk fietsen. Ook de deelnemers aan de wedstrijden van eRacingTV, onder wie amateurs, profs en semiprofs rijden de wedstrijden vaak thuis en bieden hiermee een coronaproof alternatief op de wielersport. 

De meeste wedstrijden van eRacingTV maken deel uit van de Beneliga, een Zwift eRacing competitie, die van december 2020 tot en met februari 2021 voor het eerst werd gehouden. De wedstrijden werden via een livestream uitgezonden. Daarnaast werden de live evenementen aangevuld door een voorbeschouwing, een afterparty en livemuziek. Met meer dan tweeduizend kijkers zweetten de deelnemers thuis op een hometrainer voor de eerste plaats. 

Lieven Anthonise, oprichter van eRacingTV, is enthousiast over de toekomst en ziet eRacing als een opzichzelfstaande discipline. “Ik geloof erin dat de sport over enkele jaren nog groter zal zijn. Ik weet ook dat er ploegen zijn die zich nu al voorbereiden op het idee dat hun eRacing renners over een tijdje misschien meer verdienen dan hun echte wielrenners. Ik weet alleen niet of je het te veel met wielrennen moet vergelijken, ik zie het meer als een sport ernaast. Ondanks dat eRacing populairder wordt zal deze sport nooit het échte wielrennen overnemen.” 

De sport was al een tijdje aan het groeien maar corona leek het laatste duwtje in de rug te zijn waardoor het aantal Zwift gebruikers explosief steeg: “Het groeide jaarlijks al met zo’n 100%, nu is het als het ware x5 gegaan. Veel renners die ik ken begonnen thuis allerlei challenges te doen in verschillende games en wisten zo tijdens de pandemie actief te blijven.” 

De amateurs die graag fietsen met een doel kunnen zich alvast voorbereiden op december, want: “We willen heel graag een Beneliga seizoen 2 organiseren”, aldus Lieven Anthonise.