Reizigers moeten in de trein binnenkort weer naast elkaar zitten. Dat zei Tjalling Smit, die verantwoordelijk is voor de dienstregeling van de NS, in dagblad Trouw. Wanneer de maatregelen versoepelen en het drukker wordt in de trein, is er niet genoeg ruimte om afstand te houden. 

“Uiterst onverstandig”, noemt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal van de universiteit in Leiden het. Volgens Smit is er niet genoeg ruimte om de treincapaciteit uit te breiden wanneer het aantal reizigers toeneemt. De anderhalve meter afstand kan dan niet meer gewaarborgd worden in de trein. Dat is niet veilig, aldus Rosendaal. “Je ziet wel vaker dat de regels rondom de mondkapjes een beetje worden verdraaid. Dan wordt er gezegd dat je geen afstand hoeft te houden omdat je een mondkapje draagt. Dat is niet waar. Je moet altijd anderhalve meter afstand houden en die mondkapjes zijn er om extra bescherming te bieden in de gevallen waarbij dat niet mogelijk is.”

“Als de NS de treincapaciteit niet kan verhogen, moet er gewoon een maximum verbonden worden aan het aantal reizigers per trein”, zegt Rosendaal. “Zolang de anderhalvemeterregel geldt, moet iedereen zich daaraan houden. Ook de NS.”

Benieuwd naar de reacties van reizigers?