Prijs voor stalbrand hoog, maar alleen voor de boeren en beesten

Stalbrandveiligheid kan beter, mits de financiën niet zo’n grote rol spelen bij de boerenbranche. Dat is het oordeel van de onderzoeksraad van veiligheid in een rapport dat deze week is gepubliceerd. Maar wat voor organisaties komen erbij kijken als het toch mis gaat, en hoeveel kost dat dan voor hen?

 Veeboeren en de overheid zouden volgens het ruim tweehonderd pagina’s tellende rapport te weinig interesse hebben in het voorkomen van stalbranden. De ogen zijn namelijk grotendeels gericht op het bedrijfseconomische aspect van zaken doen. Veel boeren waren hierover echter niet te spreken. Het woord ‘stalbrand’ brengt menig landbouwer in verlegenheid. Een boer, op het moment zonder koeien door de brandmisere, vertelt dat hij klaar is met ‘al het gedoe. Volgens hem kan het voor de boer zelden meer goed zijn. Zo zouden zij moeten opdraaien voor de kosten die beleidsmakers agenderen. Niet geheel onwaar vertelt Kenny Oostrik, woordvoerder van stichting Wakker Dier: ‘’Boeren hebben gewoon een hele krappe marge. Zij zijn de dupe geworden van goedkope prijzen in de supermarkt.’’

Bureaucratisch

Een woordvoerder van de nationale brandweer vertelt dat het lastig is om een peil te trekken op hoeveel geld er daadwerkelijk extra wordt uitgegeven aan stalbranden. Dit heeft te maken met de rangorde binnen de brandweer. Gemeenten en de overheid geven geld aan veiligheidsregio’s en daar kunnen individuele kazernes vaak een groot deel van de kosten mee dekken. Een exacte blik per brandweereenheid is er daarentegen niet. Ook binnen die kazernes is niet zeker hoeveel voertuigen en mensen er betrokken zijn bij een incident. Daarom is het ook extra lastig om per stalbrand te bepalen hoeveel kosten er gemaakt worden. Bij elk voorval wordt namelijk de kazerne opgeroepen die het meest dichtbij is. Er is enkel een gemene deler waarmee de veiligheidsregio’s eventueel een financiële peil kunnen trekken. Meer dan dat is er volgens de woordvoerder van de brandweer niet: ‘’Ik denk dat als je het uit wil rekenen, je verzandt in punten en komma’s.’’

Boeren

Het aantal stalbranden neemt, ondanks maatregelen, nog steeds toe in Nederland. Deze regelingen gelden namelijk alleen voor nieuwe stallen, of stallen die worden vernieuwd. Een simpele oplossing zoals een brandmelder installeren, ligt voor de hand. Duurdere middelen zoals een bliksemgeleider kosten al gauw twintigduizend euro. Het ligt er per boer aan of hij of zij hiervoor is verzekerd. Het lastige parket waarin boeren zich bevinden helpt daarbij ook niet. Ze moeten met de prijzen van supermarkten meegaan, zelfs als zij hieraan bijna onderdoor gaan. Daarbij komt het verzoek van boeren die duurzamer te werk moeten gaan. Grote elektronische machines zorgen daarentegen weer sneller voor kortsluiting.  Toch valt er her en der nog wat te behalen bij de boer zelf. Zo zijn er elk jaar gevallen van verstikking van vee. Dit kan door lichtcirculatie verholpen worden. Meer hierover de onderstaande infographic.