Voor veel mensen is het erg lastig om in quarantaine te verblijven. Daarom start het Rode Kruis met quarantainecoaches, coaches die mensen in quarantaine helpen. Ze bieden bijvoorbeeld een luisterend oor of geven antwoorden op vragen van mensen.

Samenwerking

Het initiatief is een samenwerking tussen het Rode Kruis, het ministerie van VWS en de GGD. ,,Het is voor heel veel mensen moeilijk om in quarantaine te blijven. Je moet thuis blijven, mag geen mensen zien; het is echt een zware periode. Wij vinden het belangrijk dat mensen in quarantaine blijven om het coronavirus te bestrijden. Daarom bieden we daar ondersteuning bij aan”, vertelt een woordvoerder van het Rode Kruis.

De GGD belt iedereen die na een coronabesmetting in quarantaine terechtkomt. Als iemand aangeeft dat de verplichte isolatie problemen oplevert, schakelt de gezondheidsdienst een quarantainecoach in. ,,Mensen die bijvoorbeeld zeggen: bel me maandag even terug want ik heb het toch wel heel zwaar. Dan kan een coach met zo iemand in gesprek gaan”, vertelt de woordvoerder.

Praktische problemen

Ook helpt de coach mensen die door de quarantaine tegen praktische problemen aanlopen, bijvoorbeeld het niet kunnen doen van boodschappen of het niet kunnen uitlaten van de hond. Dan schakelt de coach één van de 100.000 vrijwilligers van het ‘Let op Elkaar Netwerk’ van het Rode Kruis in om zo iemand te helpen.

Het initiatief kwam er na een pilot in de regio’s Drenthe en het Noord-Hollandse Kennemerland. In totaal bood de GGD 1762 mensen een coach aan, van wie 41 het aanbod aannamen. Driekwart van de mensen waren tevreden over de coaching, waardoor de quarantainecoach vanaf nu landelijk wordt ingezet.