Corona of niet: zangduo Iris Looij en Toon Moerland brachten hun allereerste single ‘Be with me’ uit. Daarmee debuteren ze zonder te kunnen optreden en moet het publiek het enkel doen met de videoclip. Toch wist het duo er het beste van te maken.

Looij (19) vertelt dat het opnemen plaatsvond bij Toon thuis in zijn studio: “Het was ideaal dat we dat gewoon met ons tweeën konden doen. Omdat we ook niet veel mensen nodig hadden om de videoclip op te nemen, was het goed te doen.” Onder de naam Iris TM brachten zij hun eerste single uit. De videoclip is coronaproof opgenomen op het strand van Vlissingen. Of Iris TM zonder corona het ergens anders hadden opgenomen? “Ik denk het niet. We hadden lekker weer en we zijn er blij mee. Maar als we het anders hadden willen doen, was corona een flinke belemmering geweest.”

Optreden

Toch brengt het debuteren in coronatijd volgens Looij ook nadelen met zich mee. “Stel dat mensen aan ons zouden vragen of we willen komen optreden, dan kan dat niet. Dat is natuurlijk jammer. Wel werden we kort nadat het nummer was uitgebracht gevraagd voor een interview door Omroep Zeeland. Dat is dan wel heel leuk.”

Beleving van een echt optreden

Singer-songwriter Anne van Damme ziet een verschil tussen debuteren in en buiten coronatijd, maar ziet ook overeenkomsten. Zo is social media volgens haar altijd belangrijk: “Of er nou wel of geen corona is, je bent sowieso bezig met social media en je online volgers.” Op de vraag wat muzikanten moeten missen als ze nu debuteren, weet Van Damme meteen antwoord te geven. “De beleving van een echt optreden en de indruk dat dat achterlaat, kan je online nooit nabootsen. Dat mis je als je nu begint met muziek.”