De Comoren, een kleine eilandengroep in Afrika, hebben zich voor het eerst in de geschiedenis weten te plaatsen voor de Afrika Cup. Met negen punten staat het land op de tweede plek in de poule, net achter Egypte. RKC-speler Saïd Bakari verdedigt de linkerflank voor het Comorees elftal en is beretrots: “We hebben geen sterspelers maar we zijn écht een team.”

In een thuiswedstrijd tegen Togo moest de ploeg minimaal één punt halen om zich te plaatsen voor de Afrika Cup. Dit lukte, de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Daarna was het tijd om te feesten vertelt RKC-verdediger Saïd Bakari: “Elke dag is het feest sinds die wedstrijd. Alle spelers zijn enthousiast, heel de week door. In deze ploeg is het echt alleen maar lachen en genieten. We zijn echt een familie en iedereen heeft hetzelfde doel. Het gevoel is nu echt perfect. We zijn gefocust op de volgende wedstrijd maar er is geen sprake meer van stress.”

De Comoren staan maandag 29 maart tegen een sterke ploeg, de nummer 1 van de poule: Egypte. Het is de laatste wedstrijd van de kwalificaties en als de Comoren winnen, eindigen ze op de eerste plek. Bakari heeft vertrouwen in de wedstrijd “We zijn voor niemand bang” vertelt hij stellig maar hij heeft vooral veel respect voor de Egyptenaren. Omdat Bakari de linkervleugel verdedigt zal hij oog in oog staan met wereldspeler Salah: “Ik hoop dat hij wordt opgesteld. Voor mij is het supermooi om te mogen spelen op dit hoge niveau. Normaal gesproken zie ik een voetballer als Salah op TV maar nu kan ik misschien tegen hem spelen. Het is een mooie kans en ik ben benieuwd naar de uitslag.”

Hoe de wedstrijd ook zal aflopen, het plekje in de Afrika cup is al veroverd: “Ik sta in de geschiedenis van de Comoren geschreven. Ik kan goed slapen nu.” Lacht hij. “Ook mijn ouders zijn trots dat ik voor de Comoren mag spelen, voor hen is het alsof ik speel voor Spanje of Brazilië.”