De vijftiende editie van Earth Hour zal vanavond van start gaan. Vanaf 20.30 uur gaat op vele plekken een uur lang het licht uit. Earth Hour is een jaarlijks initiatief van het Wereld Natuur Fonds om klimaatverandering tegen te gaan. Door de avondklok zullen niet veel mensen merken dat bij sommige gemeenten en organisaties geen licht zal branden. WNF zegt dat juist nu meer mensen mee kunnen doen.

Maak je vanavond, vlak voor de avondklok een wandeling, dan zie je in sommige huizen waarschijnlijk de lichten, de televisie en de laptops uitgaan. De gemeentehuizen van onder andere Haarlem, Oss, Katwijk, Noordenveld en Waalwijk gaan allemaal op zwart. Ook de Eerste Kamer zegt samen met het Europees Parlement en andere Europese instellingen deel te nemen.

Het effect

“Het is meer symbolisch dan dat het echt een merkbaar effect heeft op het klimaat”, laat persvoorlichter Yunesta Kroon van WNF weten. Het initiatief is bedacht om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Maar hoe vraagt WNF aandacht, als de meesten rond 20.30 toch in hun eigen huis zitten? “Als corona er niet was hadden we ergens in het land een event gehouden. Nu hebben we een live event opgezet om aandacht te vragen. Dat maakt het natuurlijk een stuk laagdrempeliger om mee te doen. Daarnaast is er rond 21:00 uur ook niet bijster veel te doen, dus zijn mensen meer in de gelegenheid om mee te doen aan Earth Hour, in vergelijking met andere jaren”, aldus Kroon. Zo zullen mensen dit jaar niet op zaterdagavond in de kroeg zitten.

Het effect is er dus niet zozeer qua energiebesparing, maar wel als het gaat om aandacht van de politiek. Kroon: “We willen laten zien hoe groot de steun is voor de natuur en hiermee politici bewegen om de juiste keuzes te maken. Dit om de natuur te beschermen en herstellen.”

De kaarsjes aan

Ook mensen thuis doen mee met Earth Hour. Zo doet Amber Bontekoe uit Burgh-Haamstede al zo lang als ze zich kan herinneren mee. Eerst met haar ouders, dit jaar voor het eerst in haar eigen huis. Voor vanavond heeft ze alvast kaarsen ingeslagen. Bontekoe: “Als kind vertelde ik mijn ouders al op de dag van Earth Hour dat de lichten uit moesten. Als zij het zich niet herinnerden, deed ik dat wel. Ik vind het ook wel gezellig met de kaarsjes aan en het licht uit. Het is een mooie manier van bewustwording.”

Mieke Pollmann woont in Kleve-Keeken, pal op de grens tussen Nederland en Duitsland. Ook zij doet al een tijdje mee, zo’n zes jaar ongeveer. “Maar ik doe niet elk jaar mee hoor. Alleen als ik eraan denk”, vertelt ze. Pollmann is naast Earth Hour dagelijks bezig om klimaatverandering tegen te gaan. Zo koopt zij zo veel mogelijk lokale producten en gebruikt ze de auto zo min mogelijk.

Lichtvervuiling

Pollmann vindt vooral de bewustwording van de lichtvervuiling die er ’s avonds en ’s nachts is belangrijk. “Het is voor de natuur belangrijk dat we mede door Earth Hour inzien hoeveel overbodig licht er normaal aanstaat. En als je geen licht aandoet, bespaar je ook energie”, vertelt ze. Maar bij een uurtje geen licht hoeft het van haar niet te blijven. Ze vindt het belangrijker dat mensen rechtstreeks geconfronteerd worden met milieuvervuiling. “Het helpt meer als mensen statiegeld op blikjes en flesjes moeten gaan betalen”, aldus Pollmann.

Beide vrouwen vinden het niet erg dat door de avondklok niet goed te zien is dat gemeentehuizen en organisaties ook meedoen en het licht uitdoen. Zo zegt Bontekoe dat ze het vooral voor zichzelf doet en dat het haar wél leuk lijkt als de overburen meedoen. Pollmann vertelt dat ze al blij is dat organisaties en instanties zich ermee bezig houden.

Livestream

Om 20.15 uur zal een livestream starten genaamd Earth Hour LIVE! WNF-ambassadeurs André Kuipers, Armin van Buuren en Humberto Tan zullen het woord doen. Ook treden meerdere muziekartiesten op zoals Danny Vera en Nona én zal cabaretier Guido Weijers een mini-show geven. Maar Earth Hour blijft Earth Hour, dus zal ook tijdens deze livestream van 20.30 tot 21.30 het scherm zwart worden.