Kampina, Het groene Woud, de Loonse en Drunense Duinen en verschillende kleine natuurgebieden: vanaf vandaag heten ze samen het Van Gogh Nationaal Park. Het Brabantse park gaat een deel van 120.000 hectare beslaan, een kwart van de provincie. Wat gaat er veranderen in de Brabantse natuur?

Hoewel het Van Gogh Nationaal Park nog in ontwikkeling is, werd het vandaag geopend. Het park gaat lopen van Zundert en Etten-Leur tot aan ’s-Hertogenbosch en Helmond. Nu liggen de gebieden die bij het park gaan horen nog los, maar het doel van het Van Gogh NP is om ze met elkaar te verbinden. Dat gaat gebeuren door het toevoegen van groen in de steden en het verwijderen van hekken die natuurgebieden scheiden.

Het nationale park is opgericht om de biodiversiteit te versterken. De diversiteit vergroot, doordat dieren en planten toegang tot een groot gebied krijgen. Bovendien draagt het groen bij aan de duurzaamheid van de provincie. Brabant hoopt dat dit de provincie aantrekkelijk maakt voor toeristen en nieuwe bedrijven. De term ‘Nationaal Park’ levert bovendien een internationale erkenning op. Een natuurgebied mag dit label gebruiken, wanneer het aaneengesloten minimaal duizend hectare beslaat.

De Loonse en Drunense Duinen maken deel uit van het Van Gogh NP. Voor de wandelaars en mountainbikers die in dit gebied recreëren verandert er niets, want de nieuwe samenwerking verandert niets in het gebied, laat Simone Prinsen van Natuurmonumenten weten. “Het beheer van de Loonse en Drunense Duinen, blijft in handen van onze stichting. Het Nationaal Park is een overkoepelende naam, die staat voor een groot samenwerkingsverband.’’

Klik op de bolletjes om de naam van het gebied te bekijken.