Om tot nieuwe inzichten te komen over de aanpak van het klimaatprobleem, organiseert energiebedrijf Vandebron de Hackathlon. Drie dagen lang gaan software-experts en energiebedrijven op zoek naar tech-oplossingen voor het klimaatprobleem.

De hackathon is een online evenement, van 31 maart tot en met 2 april, waarin mensen met data aan de slag gaan. Roy Derks, oprichter van de hackathon en engineer-teamleider van energiebedrijf Vandebron, denkt dat de mensheid het klimaatprobleem moet bestrijden met technologie. ‘’Het wordt niet opgelost door alleen maar meer windmolens te plaatsen. We moeten nieuwe, innovatieve ideeën bedenken. Vandebron is een energiebedrijf, maar ook een technologiebedrijf. Wij willen onze kennis informatie delen met andere mensen.’’

De klimaatproblemen worden niet opgelost door alleen maar windmolens te plaatsen

Programma

Zestig mensen hebben zich online ingeschreven voor de hackathon. ‘’Iedere dag zet een van onze energiepartners hun databank beschikbaar. Een van die bedrijven is ‘Hack the planet’, een technologiebedrijf dat zich inzet voor de klimaatproblemen. De deelnemers analyseren de databank en kijken of ze nieuwe ideeën kunnen bedenken’’, vertelt Derks. Ze praten met elkaar via het platform Hopin. Donderdag hebben wij gastsprekers van klimaatorganisaties, waaronder ‘Hack te planet’ en ‘The ocean cleanup’, die iets vertellen over hun organisatie en ervaringen. Op vrijdag worden de ideeën gepresenteerd en is er een prijs voor het beste idee.’’

Gastsprekers

Donderdag 1 april vertellen verschillende gastsprekers van milieuorganisaties over hun visie en ideeën. Een van die sprekers is Florian Dirkse, medeoprichter van het bedrijf ‘The ocean cleanup’. ‘’Ik probeer met mijn verhaal de mensen een spiegel voor te houden en ze te laten nadenken over de wereld. De mensheid kan niet doorgaan met parken en rivieren vervuilen, want dat heeft grote consequenties. Die consequenties laat ik ook zien in mijn verhaal. Zo hoop ik mensen te inspireren om de klimaatverandering te bestrijden.”