De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft een nieuw voetbalplan gepresenteerd voor tijdens trainingen en wedstrijden: 4 tegen 4-partijtjes verdeeld in acht veldzones op bijvelden. Op die manier kunnen er 64 spelers op een speelveld spelen, bijvoorbeeld bij een training van meerdere jeugdteams.

Er gaat gespeeld worden op bijvelden, zo is de bedoeling. Dat zijn grote velden die gebruikt worden bij afgelastingen. Het hoofdveld wordt dan ingeruild voor een breder veld waar meer teams op kunnen spelen. In de coronatijd worden geen competitiewedstrijden gespeeld, maar het is mogelijk dat sommige clubs partijtjes binnen clubteams houden. Daarbij kan het format een geschikte oplossing zijn.

“Wij onderzoeken nog welke clubs deze methode zullen gebruiken. Daar kunnen wij nu nog geen concreet antwoord op geven”, zegt Daan Schipper, Senior Press Officer van de KNVB.

Eerst aankijken
Een aantal clubs toont interesse in deze nieuwe trainingssessie. Eén van die clubs is Sparta ’25 uit Beek en Donk. Toch wil de club het plan eerst goed aankijken voordat de groene-witte sportvereniging het invoert. “Vooralsnog gebruiken wij deze methode niet, aangezien de trainingsvelden zijn uitgezet met pionnen. Sparta maakt van de eigen methode al lang gebruik”, vertelt voorzitter Erwin Gramser. Of de methode snel gebruikt zal worden is nog niet bekend. Gramser: “Dat bekijken we tegen die tijd wel. Nu kan ik niks met zekerheid zeggen.”

Dit is een weergave van hoe de 4 tegen 4-methode in zijn werking zal gaan. Elk cijfer geeft een deelveld aan waarop gespeeld wordt. Notitie: De gebruikte infographic is een bovenaanzicht van een voetbalveld, maar de bedoeling is dat er gespeeld wordt op bijvelden zonder lijnen. Dit voetbalveld met lijnen is dus puur een illustratie.  

Roet in het eten
Ook VV Mariahout sluit dit voetbalformat niet uit. De geel-blauwe club maakt al gebruik van verschillende trainingsmethodes en kijkt of er kleine toernooien georganiseerd kunnen worden deze zomer. Het Buurtvoetbal is daar een voorbeeld van. De Mariahoutse voetbalvereniging wil serieus gaan kijken naar de nieuwe spelvorm, met name met betrekking op het jeugdvoetbal. “Er is alleen wel een probleem”, schetst voorzitter Jack van Rossum: “De afgelopen dagen zijn er een hoop Mariahoutenaren getroffen door het coronavirus, onder wie veel jonge kinderen en jeugdleden.” Het betekent dat de voetbalclub nu een stuk minder spelers beschikbaar heeft voor trainingen. Als deze leden hun quarantaine verlaten, kan er gekeken worden naar meer voetballers op één veld, dus 8×8 spelers.

Of het gloednieuwe plan gaat slagen? Daar kan de KNVB alleen maar op hopen.